Spring naar content

Atleten hebben mogelijk een vitamine D tekort

Atleten zouden door middel van een bloedtest kunnen achterhalen of ze een tekort aan vitamine D hebben. Supplementen helpen dit tekort terug te dringen waardoor atleten optimaal kunnen presteren, aldus de Amerikaanse wetenschapper Shuler en zijn collega’s.

Een tekort aan vitamine D beïnvloedt de aanmaak van genen die belangrijk zijn voor de spierkracht, spieromvang, reactietijd, balans, coördinatie en het uithoudingsvermogen. Vooral de type II-vezels zijn volgens Shuler en collega’s gevoelig en nemen af bij een vitamine D-tekort. Ook vermindert de weerstand tegen ziekten, duurt herstel langer en neemt de kans op botbreuken toe.

Ultraviolette straling op de huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. In de winter door gebrek aan zon, maar ook door het gebruik van zonnebrandcrème of het bedekken van de huid is er weinig aanmaak van vitamine D door de huid mogelijk. Omdat vitamine D maar in zeer beperkte hoeveelheden via voedsel in te nemen is, kan door geen of te weinig zon een tekort aan vitamine D ontstaan. Volgens Shuler levert het menselijk lichaam de beste prestaties wanneer er minimaal 50 ng/mL vitamine D in het bloed aanwezig is.

Shuler beweert dat 75 procent van de blanke bevolking een vitamine D-tekort heeft, terwijl dit aantal zelfs oploopt tot negentig procent bij de Afro-Amerikanen en Latino’s. Een grote hoeveelheid pigment in de huid blokkeert namelijk voor een groot deel de aanmaak van vitamine D bij deze bevolkingsgroepen. Ook in de topsport komt een tekort aan vitamine D veel voor, zo stelt Shuler. De auteur rapporteert dat 94 procent van de topbasketballers en 83 procent van de topturners een vitamine D-tekort heeft. Maar ook buitensporters zitten regelmatig onder de gewenste hoeveelheid vitamine D in hun bloed.
Indien het vitamine D-niveau van een atleet op peil is, is een dagelijkse hoeveelheid van 5 µg per dag vitamine D genoeg om de hoeveelheid constant te houden. Op een mooie zomerse dag is deze hoeveelheid al binnen enkele minuten bereikt.

Shuler en collega’s adviseren atleten met stressfracturen, pijn aan de spieren en/of botten en atleten die regelmatig ziek zijn om zich op een vitamine D-tekort te laten testen.
Een vitamine D-tekort is door middel van een bloedtest aan te tonen. Indien een atleet inderdaad een tekort aan vitamine D heeft, zou de atleet onder begeleiding van een medicus moeten beginnen met vitamine D-supplementen. Deze begeleiding is nodig om de juiste hoeveelheid in te nemen vitamine D af te stemmen en omdat ieder individu anders op doseringen reageert. Door regelmatig het vitamine D-gehalte in het bloed te controleren is het mogelijk doseringen aan te passen op basis van de behoeften van een atleet.

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

Bron

  1. Shuler FD, Wingate MK, Moore GH, Giangarra C (2012) Sports health benefits of vitamin D. Sports Health, 4: 496-501