Spring naar content

Beta-alanine verbetert judospecifieke prestatie

Judoka’s die beta-alanine innemen kunnen meer worpen uitvoeren dan wanneer zij dat niet doen. Dit blijkt uit een studie bij topjudoka’s die zoveel mogelijk worpen moesten uitvoeren tijdens judospecifieke tests.

Dat judo een zeer intensieve sport is, en een ware slijtageslag kan zijn, bleek tijdens de afgelopen Olympische Spelen wel. Marhinde Verkerk stond in de achtste finale tegen de Cubaanse Yalennis Castillo bijna 11 minuten op de mat. Dat is bijna net zo lang als de duur van drie volledige partijen zonder “golden score”. Op een gegeven moment konden beide judoka’s amper meer op hun benen staan en versloeg de Cubaanse de Nederlandse medaillekandidaat vanwege een toegekende straf voor passiviteit.

Tijdens intensieve judowedstrijden en -trainingen treedt aanzienlijke verzuring in de spieren op. Bij verzuring worden er meer H+-ionen gevormd dan geneutraliseerd. Dit neutraliseren heet bufferen. Door de toename van het aantal H+-ionen neemt de zuurgraad in de spier toe en functioneert deze minder goed met een slechtere prestatie als gevolg.

Het is bekend dat beta-alanine de H+-ionen kan bufferen en daarmee de verzuring kan uitstellen. Dit kan de prestatie soms positief beïnvloeden, maar dit is niet altijd het geval.

Lees in de factsheet beta-alanine meer over beta-alanine.

Of judoka’s zich intensiever kunnen inspannen na de inname van beta-alanine is door De Andrade Kratz en collega’s onderzocht.

Gunstig voor prestatie

Als topjudoka’s vier weken lang 6,4 gram beta-alanine per dag in plaats van een placebo innemen kunnen zij meer worpen uitvoeren tijdens judospecifieke tests. Zo kunnen zij ongeveer acht worpen (ongeveer negen procent) meer uitvoeren als zij eerst een “randori” (simulatiegevecht) en vervolgens drie keer de “special judo fitness test” (SJFT) judoën. De groep die een placebo krijgt verbetert de prestatie niet.

De zuurgraad in het bloed verschilde niet tussen beide groepen terwijl de melkzuurproductie wel hoger was bij judoka’s die beta-alanine innemen. Dit lijkt erop te wijzen dat de judoka’s die beta-alanine innemen zich intensiever kunnen inspannen zonder dat er meer verzuring optreedt. Met andere woorden: het lichaam is door de beta-alanine in staat meer H+-ionen te bufferen uit het gevormde melkzuur.

Conclusie

Topjudoka’s lijken zich intensiever te kunnen inspannen als zij meerdere weken beta-alanine innemen. Sporters kunnen tijdens een trainingsperiode eens uitproberen of het innemen van beta-alanine ook voor hen positief werkt. Het is wel belangrijk dat het gebruik in goed overleg gaat met een voedingsdeskundige. Het innemen van hoge doseringen beta-alanine (>800 miligram) in één keer kan vervelende tintelingen in de ledematen veroorzaken. De sporter zal de dosering dus over de dag moeten verspreiden.

Bron

  1. De Andrade Kratz C, de Salles Painelli V, de Andrade Nemezio KM, da Silva RP, Franchini E, Zagatto AM, Gualano B, Artioli GG (2016) Beta-alanine supplementation enhances judo-related performance in highly-trained athletes. Sports Med., Epub ahead of print. DOI: 10.1016/j.jsams.2016.08.014