Spring naar content

Betere duurprestatie na het innemen van glucose en fructose

Wielrenners presteren het beste op een 30 km tijdrit als zij een combinatie van glucose en fructose drinken. Het drinken van een drank die alleen glucose bevat heeft een minder positief effect. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaanse bewegingswetenschappers.

Koolhydraten kunnen sportprestaties bevorderen, voornamelijk bij inspanning langer dan 30 minuten. Omdat het lichaam niet meer dan een bepaalde hoeveelheid koolhydraten in de vorm van glucose per minuut kan opnemen, is jarenlang het advies geweest om ongeveer 60 gram glucose per uur in te nemen. Fructose (een ander soort koolhydraat) wordt door het lichaam via een ander mechanisme opgenomen dan glucose. Het is waarschijnlijk dat het lichaam naast glucose tegelijkertijd ook een bepaalde hoeveelheid fructose kan opnemen. Baur en collega’s hebben onderzocht of de inname van een combinatie van glucose en fructose de duurprestatie meer bevordert dan glucose alleen.

Glucosedranken

Acht getrainde wielrenners (25 jaar, VO2max gemiddeld 62 ml/kg.min) deden mee aan deze studie. Zij deden in wisselende volgorde 4 keer dezelfde fietstest waarbij zij eerst 2 uur op 55% van hun maximale vermogen moesten fietsen, en vervolgens een gesimuleerde afstand van 30 km zo snel mogelijk aflegden. Tussen 2 tests zat ten minste 6 dagen. Tijdens alle tests kregen de wielrenners 2250 ml drank te drinken, verspreid over de duur van de inspanning. De deelnemers kregen 1 keer een drank met 12% glucose-fructose (103 gram per uur), 1 keer een drank met 8% glucose (63 gram per uur), 1 keer een drank met 12% glucose (103 gram per uur) en 1 keer een met aspartaam gezoete drank die geen energie bevatte. Alle dranken bevatten ook 470 mg/l keukenzout en 200 mg/l kaliumchloride.

De wielrenners reden de 30 km test het snelst na het drinken van de combinatie van 103 gram glucose en fructose per uur, namelijk in 50:28 minuten. Het drinken van alleen glucose had een minder sterk effect op de prestatie: na de drank met 63 gram glucose per uur voltooiden de wielrenners de test in 51:06 minuten. Meer van één soort koolhydraten verbeterde de prestatie niet, want na het drinken van 103 gram glucose per uur deden zij dit in 52:00 minuten. De met aspartaam gezoete drank zorgde voor de slechtste prestatie met 52:54 minuten. Er zijn in deze studie geen verschillen in buikklachten gevonden na de verschillende dranken.

Conclusie

Een drank met een combinatie van glucose en fructose verbetert de duurprestatie meer dan alleen glucose. Dit komt waarschijnlijk door de verschillende manieren waarop het lichaam glucose en fructose opneemt. Hierdoor krijgt het lichaam in totaal meer energie binnen. Vooral bij langdurige inspanning zal een combinatiedrank een positief effect opleveren.

Bron

  1. Baur DA, Schroer AB, Luden ND, Womack CJ, Smyth SA, Saunders MJ (2014) Glucose-fructose enhances performance versus isocaloric, but not moderate, glucose. Med. Sci. Sports Exerc. doi: 10.1249/MSS.0000000000000284