Spring naar content

Betere schutters staan stabieler

Schutters die stabieler staan, schieten beter dan degenen die minder stabiel staan. Met een eenvoudige test op een krachtenplatform is goed vast te stellen hoe stabiel een Olympische schutter staat. Deze methode kan nuttig zijn om bijvoorbeeld buiten de schietbaan te trainen.

Luchtpistoolschieten is een Olympische sport die vraagt om goede concentratie. Van 10 m afstand proberen atleten een doel van 11,5 mm te raken. Hierbij is het van cruciaal belang dat de atleten in staat zijn om hun pistool zo stil mogelijk te houden. Hiervoor moeten schutters onder andere hun lichaamsbalans, de spiercontracties en een juiste coördinatie van het richten en het overhalen van de trekker trainen. Trainen gebeurt nu vrijwel altijd met het pistool, maar dat is in sommige situaties niet mogelijk of niet toegestaan. Of de lichaamsbalans ook zonder pistool te testen of te trainen is, onderzochten Spaanse onderzoekers.

Balans en schietsimulatie

In deze studie zijn 7 schutters van Olympisch niveau (met persoonlijke records van gemiddeld 548 van de maximaal haalbare 600 punten) getest. De mannen waren gemiddeld 43 jaar oud en hadden gemiddeld 12 jaar wedstrijdervaring. Twee keer zijn alle mannen getest op een krachtenplatform, één dag voor een belangrijke wedstrijd, tijdens hun reguliere training. Bij de eerste test hielden zij in plaats van hun pistool, een even zwaar gewicht in hun hand. Hierbij moesten zij een wedstrijd simuleren door 60 “schoten” in 90 minuten te realiseren, met ongeveer 90 seconden tussen 2 schoten. Zij richtten op een doel dat vergelijkbaar was met een echt wedstrijddoel en dat op 10 m afstand en 1,4 m hoogte stond afgesteld. Bij de tweede test schoten de deelnemers met hun eigen pistool, en is hun prestatie gemeten als totaal van de 60 schoten. Uit de resultaten bleek dat de balans van de schutters in beide situaties vergelijkbaar was. Uit de tweede test bleek daarnaast dat de prestatie van de schutters beter was als de lichaamsverplaatsing (links-rechts en voor-achter) minder groot was.

Conclusie

Het is volgens de auteurs mogelijk om real-time feedback te krijgen van de lichaamsstand en de effecten hiervan op de schietprestatie met behulp van een krachtenplatform. Hierdoor kunnen schutters ook trainen in situaties waarin het oefenen met pistool niet mogelijk is.

Bron

  1. Mon D, Zakynthinaki MS, Cordente CA, Monroy Antón A, López Jimónez D (2014) Validation of a dumbbell body sway test in Olympic air pistol shooting. PLoS ONE 9(4): e96106. doi:10.1371/journal.pone.0096106