Spring naar content

Blessurepreventie bij volleyballers

Voorgaande blessures en een verkeerde techniek zijn factoren die de kans op een volleybalblessure vergroten. Bij een hoger risico op een enkelblessure, lijkt het goed om de enkelstabiliteit te verbeteren met balansoefeningen. Om overbelastingsblessures te voorkomen, is het belangrijk om de trainingsintensiteit af te wisselen en om omliggende spieren bij kwetsbare gewrichten te versterken door excentrische oefeningen.

Volleyballers hebben vaak last van een enkelblessure of overbelastingsblessure van de knie of schouder. Australische onderzoekers hebben door middel van literatuuronderzoek gekeken naar risicofactoren en blessurepreventiemaatregelen voor verschillende blessures die veel voorkomen bij volleyballers. Volleyballers met een verhoogd risico op deze blessures kunnen baat hebben bij de onderstaande preventieve maatregelen.

Enkelblessures

Er zijn aanwijzingen dat enkelblessures ontstaan door een gebrek aan neuromusculaire controle en niet zo zeer door een gebrek aan spierkracht. Het is dus aan te raden om oefeningen te doen die gericht zijn op het verbeteren van deze neuromusculaire controle. Dit kan door bij de warming-up statische balansoefeningen op 1 been op een harde ondergrond en een instabiele ondergrond te doen, gevolgd door dynamische balans- en sprongoefeningen. Hoe sportspecifieker de oefeningen zijn, hoe beter. Daarnaast kan techniektraining voor smashen en blokken, met de nadruk op het landen met een goede verdeling van het gewicht over beide voeten, het risico verkleinen.

Het tapen van de enkel kan ook blessures voorkomen. Er is echter aangetoond dat de enkelstabiliteit daarmee vermindert bij volleyballers zonder enkelblessuregeschiedenis. Tapen is dus niet goed bij een volleyballer zonder voorgaande enkelblessures.

Overbelasting van de kniepees

In eerste instantie kan het monitoren van het aantal sprongen per training en wedstrijd per individu inzicht geven in de belasting van de kniepees. Het is belangrijk om na een groot aantal sprongen ook voldoende herstel in te plannen. Een grote toename in sprongbelasting leidt tot een groter risico op blessures. Het is goed om lichte, gemiddelde en zware trainingen af te wisselen en de hoeveelheid sprongen langzaam op te bouwen na een rustperiode. Ook hierbij helpt een goede landingstechniek om blessures te voorkomen. Volgens de auteurs moeten volleyballers die al kniepeesklachten hebben excentrische oefeningen doen, zoals drop-squats en drop-lunges. Deze oefeningen zijn alleen goed wanneer de volleyballer hierbij niet te veel pijn heeft.

Overbelasting van de schouder

Na een training of wedstrijd waarin een volleyballer veel smasht en serveert, is het advies om de volgende dagen minder van deze bewegingen te maken. Hierbij is het nuttig om de individuele belasting te monitoren. Het versterken van de schouderspieren met (excentrische) krachtoefeningen die bijvoorbeeld met elastische banden zijn uit te voeren, is ook aan te raden. Hierbij is het belangrijk om de beweging te laten lijken op de beweging die de speler tijdens wedstrijden ook uitvoert.

Ook het versterken van de rompspieren zou kunnen helpen om het risico op schouderblessures te verminderen. Bij een beperkte bewegelijkheid kan het rekken van de schouderspieren de kans op blessures verminderen. Ook het aanleren van een goede smash- en serveertechniek is belangrijk.

Conclusie

Bij het voorkomen van blessures is het van belang om de volleyballers die risico lopen te identificeren. Volgens de auteurs zijn er verschillende risicofactoren, zoals voorgaande blessures, verkeerde techniek, sterke vermeerdering van trainingsbelasting en het spelen op een aanvalspositie. Voor deze volleyballers is het van belang om samen met een fysiotherapeut gerichte oefeningen te doen tijdens de warming-up.

Blessurevrij volleyballen

VeiligheidNL, de Nevobo en sportfysiotherapeuten ontwikkelden samen een warming-up programma ontwikkeld, speciaal voor volleybal: VolleyVeilig. Met dit programma zorg je altijd voor een goede en gevarieerde warming-up. Uit onderzoek weten we dat je daarmee de kans op blessures een stuk kleiner maakt. Je kunt de trainingsschema’s ook onderweg en in de zaal bekijken, door de Warming-up app te downloaden en jouw schema’s offline op te slaan.

Bron

  1. James LP, Kelly VG, Beckman EM (2014) Injury risk management plan for volleyball athletes. Sports Med. DOI 10.1007/s40279-014-0203-9