Spring naar content

Cafeïne verbetert golfprestatie

Het innemen van een kleine hoeveelheid cafeïne voor en tijdens een golfwedstrijd (ongeveer 3 kopjes koffie) kan de golfprestaties verbeteren. Dit is onderzocht bij ervaren golfers die allemaal regelmatig cafeïne gebruikten. Zij hadden een betere totale score en sloegen nauwkeuriger.

Er is ondertussen veel bekend over het effect van cafeïne op de prestaties van sporters. Zo kan de inname van cafeïne de duurprestatie verbeteren (zie hier) en ook de prestaties van rolstoelatleten (zie hier). Nu hebben Mumford en collega’s tijdens een golftoernooi uitgezocht wat het effect is van de inname van cafeïne op de golfprestaties.

Golfprestaties

In dit onderzoek deden 12 ervaren golfspelers mee (handicap van 3 tot 10) aan een 2 dagen durend toernooi. Zij kregen allemaal dagelijks al cafeïne binnen (35-300 mg per dag). Op beide dagen van het toernooi speelden de golfers 18-holes (2 maal 9 holes). De golfers kregen in willekeurige volgorde op 1 van de 2 dagen aan het begin van de dag 115 mg cafeïne of de placebo waarna ze als warming-up 20 maal afsloegen of de “driving range”. Hierna volgde een korte test waarbij ze 5 maal afsloegen op een hole van 100,5 m. Tijdens deze test is de afstand van de bal tot de hole en het aantal ballen op de green gemeten. Daaropvolgend speelden de golfers de 18 holes, waarbij ze na de eerste 9 holes een tweede hoeveelheid van 115 mg cafeïne of de placebo kregen. Van de gespeelde 18 holes per dag is onder andere de totale score, de afstand die de bal aflegde na het afslaan en het aantal ballen dat op de green terecht kwam na afslaan gemeten. Zowel voor als na de eerste 9-holes is met een vragenlijst het gevoel van energie en vermoeidheid gemeten.

Meer energie

De totale gemiddelde inname van cafeïne op 1 wedstrijddag was 3,8 mg per kg lichaamsgewicht (verdeeld over 2 momenten) en in de situatie met de placebo kregen de golfers geen cafeïne binnen. Tijdens de korte test sloegen de golfers de bal dichter bij de hole (5,4 m vs. 7,8 m) en vaker op de green (2,8 vs. 1,8) nadat ze cafeïne hadden ingenomen in vergelijking met een placebo. Tijdens de 18 holes hadden de golfers die cafeïne hadden ingenomen een betere totale score, sloegen zij de bal vaker op de green en was de afstand van de bal na het afslaan groter in vergelijking met de dag waarop ze een placebo hadden gehad. Ook voelden de golfers zich met cafeïne minder vermoeid en hadden zij meer energie na de eerste 9 holes dan in de placebosituatie.

Conclusie

Het innemen van een geringe hoeveelheid cafeïne, zowel voor en tijdens een golfwedstrijd (2 x 115 mg), verbetert de golfprestaties. In 1 kopje filterkoffie zit ongeveer 85 mg cafeïne [1], dus de hoeveelheid cafeïne die golfprestaties kan verbeteren is al bereikt met iets minder dan 3 kopjes koffie verdeeld over 2 momenten op de dag.

Bronnen

  1. Mumford PW, Tribby AC, Poole CN, Dalbo VJ, Scanlan AT, Moon JR, Robberts MD, Young KC (2015) Effect of Caffeine on Golf Performance and Fatigue during a Competitive Tournament. Med. Sci. Sports Exerc. Published ahead of print DOI: 10.1249/MSS.0000000000000753
  2. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx

Bewaren

Bewaren