Cafeïne verbetert herhaalde duurprestatie met 24 uur rust
Het innemen van cafeïne op 2 achtereenvolgende dagen heeft een positief effect op een 10-minuten langlauftest op beide dagen. De spierschade die optreedt na een intensievere inspanning op dag 1 heeft geen negatief effect op de sportprestatie op dag 2. Dit blijkt uit een Noorse studie bij 8 top langlaufers.
Cafeïne heeft een positief effect op de sportprestatie (zie bijvoorbeeld hier). Omdat atleten zich onder invloed van cafeïne intensiever kunnen inspannen, kan deze extra inspanning leiden tot meer spierschade. Dit kan nadelig zijn bij meerdaagse toernooien. Daarom is het effect van het gebruik van cafeïne op de prestatie tijdens 2 opeenvolgende dagen inspanning door Noorse bewegings-wetenschappers onderzocht.
Effect van cafeïne bij herhaalde inspanning
Aan deze studie deden 8 toplanglaufers mee, van gemiddeld 20 jaar met een VO2 max van gemiddeld 78 ml/kg/min. De test bestond uit een 10-minutentest op een langlaufergometer waarbij de atleten een zo groot mogelijk vermogen moesten leveren, gevolgd door dezelfde test 24 uur later. Alle deelnemers deden deze tweedaagse cyclus 3 keer met 6 dagen rust ertussen. In wisselende volgorde kregen zij voorafgaand aan de tests op beide dagen van de cyclus een placebo, 3 of 4,5 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht. Voor de tests deden de atleten steeds dezelfde warming-up, en moesten zij elke keer precies hetzelfde eten.
Uit de resultaten bleek dat 7 van de 8 atleten beter presteerden op de 2 achtereenvolgende dagen als zij cafeïne hadden gehad. Gemiddeld presteerden de langlaufers op de eerste dag 4% beter in de beide cafeïne-situaties, en op de tweede testdag 5% beter dan na een placebo. De verbeterde prestatie was te danken aan het verrichten van meer arbeid: de langlaufers waren na cafeïne sneller (16,2 en 16,1 km per uur) dan na de placebo (15,5 km per uur). De hartfrequentie van de langlaufers was in de cafeïne-situaties op beide dagen iets hoger (184 en 185 in plaats van 180 slagen per minuut) net als de concentraties lactaat en glucose in het bloed. Op de 2e testdag was de concentratie creatinekinase (CK, een marker voor spierschade) hoger in de cafeïnesituaties dan na de placebo, en de atleten hadden ook meer spierpijn.
Conclusie
Het gebruiken van 3 of 4,5 mg/kg lichaamsgewicht cafeïne verbetert de sportprestatie op twee achtereenvolgende dagen. Hoewel de atleten op de 2e dag meer spierpijn en een hogere concentratie van markers van spierschade in hun bloed hebben, heeft dit geen negatief effect op de prestatie. Of dit ook geldt voor sportprestaties over een nog langere periode, is echter niet te zeggen.
Bron
- Stadheim HK, Spencer M, Olsen R, Jensen J (2014) Caffeine and performance over consecutive days of simulated competition. Med. Sci. Sports Exerc., DOI: 10.1249/MSS.0000000000000288