Spring naar content

Cafeïne vermindert spierpijn en bevordert krachtsherstel

Sporters die spierschade oplopen door intensieve inspanning, kunnen baat hebben bij cafeïne. Hierdoor verminderen ze namelijk spierpijn en bevorderen ze het krachtsherstel. Mannen lijken hier meer profijt van te hebben dan vrouwen.

Dit ontdekte een groep Taiwanese onderzoekers in een studie naar de invloed van cafeïne op spierpijn en kracht. Dat cafeïne prestatiebevorderend kan werken, is al lange tijd bekend. Dat het ook spierpijn vermindert en het krachtverlies na inspanning weer sneller herstelt, toonden de Taiwanezen aan in hun studie bij twintig sporters. Sporters die meerdere dagen achter elkaar moeten presteren, kunnen hier hun voordeel mee doen.

Wat is er al bekend?

 • Cafeïne kan de sportprestatie verbeteren.

Wat is nieuw?

 • Cafeïne bevordert het herstel van spierkracht.
 • Ook vermindert het spierpijn.

  Man of vrouw: maakt het uit?

  Onderzoeker Hou-Yu Chen en haar collega’s lieten zien dat het geslacht van een sporter uitmaakt voor de werking van cafeïne. Terwijl mannen namelijk 22 procent minder spierpijn ervaarden na cafeïnegebruik, was dit bij vrouwen slechts 5 procent. De onderzoekers denken dat dit komt door hormonale verschillen, waardoor cafeïne de pijnperceptie anders beïnvloedt. Dit hebben ze echter niet onderzocht.

  Volgens de onderzoekers zorgden hormonale verschillen ook voor een verschil in spierschade. Mannen ontwikkelden namelijk meer spierschade dan vrouwen door het onderzoeksprotocol; een test waarin ze een half uur bergafwaarts moesten rennen. Dit verklaren de Taiwanezen doordat vrouwen een hogere concentratie van het hormoon oestrogeen hebben: dit hormoon werkt antioxidatief en zou spierschade verminderen.

  Sneller meer kracht

  Cafeïne verminderde niet alleen spierpijn, maar bevorderde ook het krachtsherstel na eenmalig cafeïnegebruik; deze effecten waren gelijk voor mannen en vrouwen. Sporters die één of twee dagen na de inspanning zes milligram cafeïne namen voor iedere kilo dat ze wogen, produceerden namelijk tussen de zeven en tien procent meer kracht dan wanneer ze een placebo kregen. Hierbij ging het om de maximale kracht die ze ongeveer een uur later met de bovenbeenspieren leverden, zonder dat deze spier van lengte veranderde: de zogeheten maximale isometrische spiercontractie. Of dit ook geldt voor andere spiercontracties waarbij een spier verlengt of juist verkort, is onbekend.

  Uitproberen in training

  Sporters die tijdens een kampioenschap weleens hinder ondervinden van spierpijn, kunnen uitproberen wat cafeïne – ná inspanning – voor hen kan betekenen. Uiteraard eerst in een trainingsperiode. Toch moeten sporters oppassen. Het gebruik van cafeïne kan namelijk ook leiden tot hoofdpijn, maag- en darmklachten en rusteloosheid. Sporters dienen dus altijd te overleggen met een voedingsdeskundige.

  Bron

  1. Chen HY, Chen YC, Tung K, Chao HH, Wang HS (2019). Effects of caffeine and sex on muscle performance and delayed onset muscle soreness after exercise-induced muscle damage: a double-blind randomized trial. J. Appl. Physiol., 127:798-805.