Spring naar content

Cafeïnehoudende drank even effectief voor de duurprestatie als Red Bull®

Het drinken van Red Bull® leidt tot een zelfde verbetering van de duurprestatie als het drinken van een drank met dezelfde hoeveelheid cafeïne en koolhydraten. Uit Australisch onderzoek blijkt dat in beide gevallen de prestatie ongeveer 3% verbetert in vergelijking met een drank met alleen koolhydraten.

Energiedranken

Er zijn nogal wat commerciële dranken op de markt waarvan de producenten beweren dat ze de sportprestatie verbeteren. Red Bull® is een bekend voorbeeld. Naast koolhydraten (niet in de “zero”-variant) en cafeïne, bevat het meerdere ingrediënten, zoals taurine, die volgens de producenten zouden kunnen bijdragen aan het verbeteren van de sportprestatie. Quinlivan en collega’s vroegen zich af of naast cafeïne en koolhydraten, waarvan bekend is dat het een positieve bijdrage kan leveren aan de duurprestatie, de samenstelling van de drank Red Bull® leidt tot een betere duurprestatie.

Koolhydraten en cafeïne

In totaal hebben 11 goed getrainde wielrenners (gemiddeld 32 jaar en een VO2max van 61 ml/kg.min) driemaal een tijdrit gefietst die ongeveer een uur duurde. De tijdrit bestond uit het wegtrappen van een vooraf berekende hoeveelheid arbeid. Negentig minuten voor elke tijdrit dronken de deelnemers ongeveer 750 ml van een van de volgende dranken: Red Bull®, water met koolhydraten en cafeïne of water met alleen koolhydraten. De eerste 2 dranken bevatten beide ongeveer 3 mg per kg lichaamsgewicht cafeïne. Alledrie de dranken bevatten ongeveer 80 g koolhydraten. De deelnemers wisten niet welke drank ze kregen, aangezien de onderzoekers de kleur gelijk hadden gemaakt en hadden gezegd dat alledrie de drankjes energiedranken waren. Onder andere de prestatie op de gesimuleerde tijdrit en de ervaren vermoeidheid zijn gemeten.

Uit de resultaten blijkt dat de wielrenners na het drinken van Red Bull® en de drank met koolhydraten en cafeïne de tijdrit ongeveer 3% sneller reden dan na de inname van de drank met alleen koolhydraten (respectievelijk 62:48, 62:37 en 64:37 minuten. Er zat echter geen significant verschil tussen beide dranken die cafeïne bevatten. De ervaren vermoeidheid verschilde na de 3 tijdritten.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dat cafeïne de duurprestatie kan verbeteren en dat Red Bull® geen ingrediënten bevat die deze nog verder verbeteren. Het is voldoende om koolhydraten en cafeïne op te lossen in water om zo de prestatie te verbeteren.

Er zijn onderzoekers die het idee hebben dat het positieve effect van cafeïne wegvalt als een sporter in zijn dagelijks leven al cafeïne binnen krijgt. Uit dit onderzoek blijkt echter dat dit in ieder geval niet altijd geldt. De onderzochte wielrenners kregen namelijk gemiddeld 295 mg cafeïne per dag (ongeveer 3 koppen koffie) binnen via hun dagelijkse voeding en ook bij hen verbeterde de prestatie. Het is overigens belangrijk om te weten dat cafeïne tot bijwerkingen zoals slapeloosheid en hartritmestoornissen kan leiden.

Bron

  1. Quinlivan A, Irwin C, Grant GD, Anoopkumar-Dukie S, Skinner T, Leveritt M, Desbrow B (2015) The Effects of Red Bull® energy drink compared with caffeine on cycling time trial performance. Eur. J. Appl. Physiol., In Press DOI 10.1007/s00421-015-3130-z