Spring naar content

Collageen om klachten van gewrichtsontsteking bij paarden te verminderen

Paarden die last hebben van een gewrichtsontsteking zouden gedurende enkele maanden dagelijks collageen moeten krijgen. Hierdoor zijn ze eerder weer bereid om te draven, zijn ze eerder weer mobiel en minder kreupel.

Osteoartritis, ofwel gewrichtsontsteking, komt vaak voor bij sportpaarden. Wanneer hier sprake van is, zijn ruiters genoodzaakt wedstrijden aan zich voorbij te laten gaan. Osteoartritis is vaak een gevolg van vele jaren belasting tijdens galopperen en draven. Bij osteoartritis is er sprake van afbraak van kraakbeen en botweefsel. Het is een zeer hinderlijke kwetsuur die pijn veroorzaakt en zich uit in onder andere zwellingen en kreupelheid. Logischerwijs is het zeer wenselijk dat paarden snel weer klachtenvrij kunnen sporten.

Wat is er al bekend?

  • Collageen kan waarschijnlijk pezen sterker maken.

Wat is nieuw?

  • Paarden met osteoartritis hebben na het innemen van collageen minder pijnverschijnselen.

Een groep onderzoekers uit M├╝nchen heeft bestudeerd of paarden met osteoartritis baat hebben bij supplementen die collageen bevatten. Collageen is een belangrijke bouwsteen voor onder andere pezen, kraakbeen en botten. Het idee van de onderzoekers was dat collageen wel eens het herstel van osteoartritis zou kunnen bevorderen.

Collageen lijkt te werken

Tijd heelt alle wonden, luidt een bekend gezegde. Nu blijkt dat collageen de tijd die nodig is om de klachten van osteoartritis te verminderen aanzienlijk kan verkorten. Hier kwamen de onderzoekers achter door 38 paarden 50 gram collageen, 25 gram collageen of geen collageen te geven. Hoewel 25 gram collageen al de nodige vooruitgang teweeg bracht, waren de paarden die 50 gram kregen spekkoper. Bij hen was er na zes weken dagelijkse inname al sprake van aanzienlijk minder pijnverschijnselen en kreupelheid in vergelijking met de paarden die geen collageen kregen. Na twaalf weken liepen ook de paarden die 25 gram collageen innamen minder kreupel, en vertoonden zij minder pijnverschijnselen dan de paarden die geen collageen in hun voer verwerkt hadden gekregen. De groep paarden die de 50 gram kreeg had echter verreweg de meeste progressie geboekt wat betreft herstel.

In de praktijk

Het lijkt erop dat verzorgers van paarden er verstandig aan doen collageen door het voer te mengen van paarden die last hebben van osteoartritis. De kans is groot dat dit collageen het herstel van kraakbeen en botweefsel bevordert. Uit deze studie blijkt 50 gram een goede hoeveelheid. Of meer wenselijk is, kan aan de hand van deze studie niet gezegd worden. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Collageen voor dieren is te koop bij dierengroothandels, maar een goedkoop en simpel alternatief is gelatine. Gelatine bestaat uit collageen en is onder andere in supermarkten verkrijgbaar.

Bron

  1. Dobenecker B, Reese S, Jahn W, Schunck M, Hugenberg J, Louton H, Oesser S (2018) Specific bioactive collagen peptides (PETAGILE®) as supplement for horses with osteoarthritis: A two-centred study. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl)., 102 Suppl 1:16-23