Combinatie van muziek, video’s en aanmoedigingen verbetert sprint
Sporters die voorafgaand aan een sprint opzwepende muziek luisteren, inspirerende videobeelden kijken en ondertussen aanmoedigingen krijgen verbeteren hun sprintprestatie. Onderzoekers tonen aan dat deze combinatie leidt tot een hoger piekvermogen en gemiddeld vermogen op een Wingate-test. Alleen muziek luisteren voor een fietssprint blijkt geen positief effect te hebben.
Motivatie
Er zijn veel sporters die voor het leveren van een sportprestatie naar opzwepende muziek luisteren. Zo loopt Michael Phelps geregeld met een koptelefoon op zijn hoofd richting het startblok. Een goede sportprestatie leveren is voor een deel afhankelijk van de motivatie van een sporter en veel sporters proberen hun motivatie nog een beetje verder te vergroten door naar muziek te luisteren. Loizou en Karageorghis hebben onderzocht of opzwepende muziek, een combinatie van muziek en een inspirerende video of een combinatie van muziek, video’s en aanmoedigingen voorafgaand aan een fietsprint een positief effect hebben op de sprintprestatie.
Muziek, video en aanmoedigingen
Vijftien getrainde mannen van gemiddeld 26 jaar en met een verschillende sportachtergrond fietsten in totaal 4 keer, verdeeld over 4 dagen, een Wingate-test van 30 seconden. Eenmaal kregen de sporters motiverende muziek (“Chariots of fire”) te horen voor de start van de fietssprinttest, eenmaal keken zij naar een motiverende videoclip gecombineerd met muziek en eenmaal is dit nog aangevuld met aanmoedigingen voordat de sporters gingen sprinten. Er was ook een controlemeting waarin de onderzoekers de sporters geen enkele vorm van motivatie aanboden voor de fietssprinttest. Onder andere het piekvermogen en het gemiddelde vermogen zijn gemeten. Daarnaast is de sporters gevraagd welke voorbereiding zij het prettigst vonden.
Uit de resultaten blijkt dat een combinatie van muziek, video en aanmoedigingen leidt tot betere sprintprestaties. Zo lag het piekvermogen hoger tijdens deze fietssprinttest in vergelijking met andere sprints: gemiddeld 11,7 tegen 10,8 W per kilogram lichaamsgewicht . Ook het gemiddelde vermogen was hoger : 7,6 tegen 7,4 W per kilogram lichaamsgewicht. Daarnaast gaven de sporters ook aan de voorbereiding met zowel muziek, een video als aanmoedigingen het prettigst te vinden in vergelijking met de andere voorbereidingen. Er is geen positief effect gevonden op de prestatie als een sporter alleen muziek luisterde of dit combineerde met het kijken naar een video als voorbereiding op de fietssprinttest.
Conclusie
Uit deze studie blijkt dat sporters baat hebben bij de combinatie van het luisteren naar opzwepende muziek, het kijken van motiverende video’s en aanmoedigingen (bijvoorbeeld door de coach). Hierdoor is de sprintprestatie te verbeteren. Alleen muziek luisteren lijkt niet effectief. Uiteraard heeft elke sporter zijn eigen voorkeuren als het gaat om de voorbereiding op een wedstrijd, maar het lijkt nuttig deze vorm van voorbereiding eens uit te proberen als een sporter een sprintprestatie moet leveren.
Bron
- Loizou G, Karageorghis CI (2014) Effects of psychological priming, video, and music on anaerobic exercise performance. Scand. J. Med. Sci. Sports, In Press DOI: 10.1111/sms.12391