Spring naar content

Compressiekleding voor hardlopers – niet harder lopen, wel minder spierpijn

Hardlopers presteren niet beter door compressiekleding te dragen. Daarentegen hebben ze wel minder last van spierpijn als ze compressiekleding tijdens of na het hardlopen aanhebben. Het is aannemelijk dat de verminderde spierpijn berust op een placebo-effect.

In elke sportwinkel zijn ze tegenwoordig te krijgen: compressiekousen, -broeken en -leggings. Ook op straat is het niet ongebruikelijk om hardlopers te zien lopen met felgekleurde compressiekousen. Maar wat kunnen hardlopers verwachten als ze compressiekleding dragen? Engel en collega’s hebben met een gedegen literatuuroverzicht uitgezocht welke veranderingen qua duurprestatie en gevoel te verwachten zijn als mensen compressiekleding dragen tijdens of na het hardlopen.

Geen betere prestatie

De hardloopprestaties op de 800 meter tot en met de marathon verbeteren niet door het dragen van compressiekleding. Daarnaast verbruiken sporters tijdens het hardlopen in compressiekleding evenveel zuurstof als wanneer ze niet in deze strakke kleding lopen. Hierbij gaat het zowel om submaximale als maximale zuurstofopname. Dit blijkt uit 32 studies met in totaal 494 deelnemers van alle hardloopniveaus die door de auteurs zijn samengevoegd en opnieuw geanalyseerd.

Subjectieve verbetering

De tijd totdat een sporter het opgeeft verbetert wel een klein beetje door het dragen van compressiekleding. Dit komt waarschijnlijk doordat de sporters zich iets minder vermoeid voelen tijdens de inspanning waardoor ze deze iets langer volhouden. Overigens zeggen zulke volhoudtesten niet veel over wedstrijdprestaties.

Tot slot vermindert de spierpijn die een sporter ervaart aanzienlijk na een zware hardloopsessie als deze compressiesokken, -broekjes of -leggings aan heeft tijdens en na de inspanning. Waardoor dit precies komt is nog onduidelijk, maar het is waarschijnlijk een placebo-effect. Een placebo-effect is een positieve psychologische uitwerking doordat iemand gelooft in de werking van het middel, in dit geval de werking van de compressiekleding.

Als een sporter het prettig vindt kan het in de regel geen kwaad om compressiekleding te dragen tijdens en/of na het hardlopen, want er zijn geen negatieve effecten gevonden. Het is mogelijk om dankzij compressiekleding minder spierpijn te ervaren, maar de verwachting is niet dat hardloopprestaties hierdoor verbeteren.

Bron

  1. Engel FA, Holmberg HC, Sperlich B (2016) Is there evidence that runners can benefit from wearing compression clothing? Sports Med. Publish ahead of print. DOI 10.1007/s40279-016-0546-5