Spring naar content

Compressiekousen zijn meestal overbodig

Compressiekousen zijn alleen nuttig tijdens lange vliegreizen. Op alle andere momenten kunnen sporters ze in de kast laten liggen, aangezien compressiekousen er niet voor zorgen dat ze er hoger door springen, sneller door lopen, sneller melkzuur afvoeren of sneller door herstellen.

Er zijn veel sporters die compressiekousen dragen. Vooral hardlopers en triatleten lijken het idee te hebben dat deze sokken bij kunnen dragen aan een betere prestatie. Topsport Topics heeft al meermalen stilgestaan bij dit thema en uit de individuele studies bleek al dat het meestal niet zo nuttig is om deze kousen te dragen. Een groep Braziliaanse onderzoekers heeft nu alle resultaten van goed uitgevoerde studies bij elkaar gevoegd om te zien of er mogelijkerwijs een positief effect te verwachten is van het dragen van compressiekousen.

Wat is er al bekend?

  • Het overgrote deel van de studies laat zien dat compressiekousen geen meerwaarde hebben voor prestatie of herstel.
  • Compressiekousen zijn nuttig tijdens lange vliegreizen.

Wat is nieuw?

  • Samengevoegde resultaten tonen aan dat compressiekousen de prestatie niet verbeteren en de afvoer van melkzuur niet versnellen.

Sokken geen succes

De onderzoekers komen met een eenduidige conclusie: sporters hoeven geen compressiekousen te dragen tijdens of na inspanning. De kousen verbeteren de prestatie niet en sporters herstellen er niet sneller door. Zo lopen de kousendragers niet sneller op korte, middellange en lange afstanden (van vijftig meter tot meer dan vijf kilometer). Ze voelen zich niet minder vermoeid na inspanning, en melkzuur wordt niet sneller afgevoerd. Daarnaast springen sporters met compressiekousen niet hoger. Deze conclusies gelden voor zowel mannen als vrouwen, recreanten als topsporters, en ongeacht het type sokken of de intensiteit van de geleverde inspanning.

In de praktijk

Een lekker gevoel, slechte voorlichting of sponsorbelangen zijn verklaringen waarom (top)sporters soms toch compressiekousen dragen. Als sporters het lekker vinden zitten kan het geen kwaad dit soort sokken te dragen, maar verwacht er in ieder geval geen wonderen van.

Tot slot   

In de wandelgangen is vaak te horen dat compressiekousen blessures zouden kunnen voorkomen of dat deze sokken het herstel na een blessure versnellen. Hoewel dit in de huidige studie niet is onderzocht, lijken mensen die dit geloven ook bedrogen uit te komen, aangezien het bewijs hier ook voor ontbreekt.

Het is overigens wel goed om dergelijke sokken te dragen tijdens lange vliegreizen. Als een sporter lang zit, kunnen compressiekousen bijdragen een betere doorbloeding. Ze functioneren dan als een soort steunkousen.

Bron

  1. Da Silva CA, Helal L, da Silva RP, Belli KC, Umpierre D, Stein R (2018) Association of lower limb compression garments during high-intensity exercise with performance and physiological responses: a systematic review and meta-analysis. Sports Med., 48: 1859-1873