Spring naar content

Cryotherapie helpt voetballers niet

Het heeft geen zin om na het sporten extreme kou op te zoeken. Voetballers die na een training in een ijzig koude kamer van -135 graden Celsius plaatsnamen, herstelden hierdoor namelijk niet beter. Deze cryotherapie verlichtte ook de spierbeschadigingen en de spierpijn van de spelers niet.

Veel sporters denken dat een ijsbad na het sporten goed is voor het herstel. Een nog extremere variant, waarbij sporters een paar minuten in een ijskoude en droge ruimte van wel 130 graden onder nul doorbrengen, wint ook aan populariteit. Cristiano Ronaldo bijvoorbeeld heeft een ‘cryo-sauna’ in zijn villa laten installeren.

De ijskast in met cryotherapie

Het ‘vriesdrogen’ van voetballers verbetert hun prestatie echter niet. Na intensieve inspanning konden 14 topvoetballers net zo hoog springen nadat zij wel of niet van de cryotherapie hadden mogen genieten.

Dit kwam niet door een gebrek aan spierschade vlak daarvoor: de voetballers moesten namelijk twee afzonderlijke keren 15 sprints van 30 meter op maximale snelheid uitvoeren. Hierbij was de opdracht om telkens binnen tien meter weer stil te staan, omdat vooral dit afremmen voor veel spierschade zorgt.

De ene keer kregen zij geen herstelmethode aangeboden en mochten zij bij kamertemperatuur op een stoel wachten. De andere keer gingen ze in hun ondergoed, maar wel met handschoenen en een muts tegen de kou, de ijskast in. Deze was eerst 30 seconden ‘slechts’ min 30 graden. Daarna bleven de spelers twee minuten lang in een extreem koude ruimte van 135 graden onder nul staan.

Bibberen voor niks

Dit bleek, helaas voor de voetballers, volkomen nutteloos. De onderzoekers konden namelijk geen enkel verschil in de concentratie van melkzuur of van een markerstof voor spierschade (creatinekinase) in het bloed van de spelers vinden tussen het herstel binnen of buiten de cryokamer. Ook de voetballers zelf waren niet erg onder de indruk van de therapie: zij rapporteerden erna niet minder spierpijn of een fitter gevoel.

Zelfs niet een ietsepietsje?

Wanneer sporters zelf geloven in de positieve effecten van een bepaalde techniek, verklaren ze vaak dat ze zich dankzij de behandeling beter voelen. In deze studie konden de onderzoekers echter niet eens een dergelijk subjectief effect of een placebo-effect van de vriestherapie vinden.

Ook konden de onderzoekers geen bewijs vinden voor de bewering dat de extreme kou een positief effect heeft op de concentraties van enzymen en hormonen die belangrijk zijn voor het herstel. Alleen van het hormoon testosteron bleek de concentratie in de uren na de vriestherapie iets hoger te zijn dan zonder.

IJskoud geen bewijs

De auteurs zelf raden opvallend genoeg de cryotherapie meteen na het sporten wél aan, vanwege deze hogere testosteronwaarden. Zij denken dat dit van belang kan zijn omdat testosteron een rol speelt bij de opbouw van de spieren. Er is echter geen bewijs dat een iets hogere testosteronwaarde de sportprestatie verbetert. Voetballers hoeven voor een beter herstel dus niet de ijskast in.

Hoewel in deze studie alleen mannelijke voetballers de cryotherapie uitprobeerden, is er geen reden om aan te nemen dat deze herstelmethode bij vrouwen wel een positief effect zal hebben. Voor het EK damesvoetbal in Nederland de komende zomer hoeven dus geen cryokamers te worden aangeschaft.

Bron

  1. Russell M, Birch J, Love T, Cook CJ, Bracken RM, Taylor T, Swift E, Cockburn E, Finn C, Cunningham D, Wilson L, Kilduff LP (2017). The effects of a single whole-body cryotherapy exposure on physiological, performance and perceptual responses of professional academy soccer players following repeated sprint exercise. J. Strength Cond. Res., 31:415–421