Spring naar content

Dieptesprongen tijdens warming-up kunnen loopefficiëntie verbeteren

Nationale- en internationale afstandslopers kunnen wellicht hun loopefficiëntie verbeteren als ze dieptesprongen toevoegen aan de warming-up. Tijdens een duurloop verbruiken zij bijna vier procent minder energie.

Sporters en coaches zoeken naar allerlei manieren om de prestatie te verbeteren. Bij sporters die een explosieve prestatie moeten leveren, zoals sprinten en springen, is al langere tijd bekend dat korte intensieve oefeningen tijdens de warming-up de prestatie kunnen verbeteren. Dat dit ook geldt bij een duurprestatie ontdekten onderzoekers uit Engeland recentelijk in een onderzoek.

Wat is er al bekend?

  • Korte intensieve oefeningen tijdens de warming-up kunnen de explosieve prestatie van sporters verbeteren.

Wat is nieuw?

  • Door dieptesprongen toe te voegen aan de warming-up kunnen middellange afstandslopers wellicht efficiënter lopen.

Explosieve sprongen

De zeventien sporters die meededen aan het onderzoek verbruikten minder energie tijdens een duurloop na zes dieptesprongen toe te hebben gevoegd aan hun warming-up. Ze voerden een warming-up uit van vijf minuten, gevolgd door vijf minuten rust. Hierna voerden ze de sprongen uit om vervolgens, na een (passieve) hersteltijd van tien minuten, vijf minuten op een loopband te lopen op een vaste snelheid. Op een andere dag deden ze hetzelfde ter controle, maar dan zonder de sprongen. Eén van de verklaringen die de onderzoekers voor de verbeterde loopefficiënte geven, is dat de spieren door de explosieve dieptesprongen waarschijnlijk tijdelijk beter worden aangestuurd.

Belang van loopefficiëntie

Hoewel er in deze studie niet is gekeken naar het effect van loopefficiëntie op de prestatie, ligt het voor de hand dat een verbeterde loopefficiëntie goed is voor de duurprestatie. Bij een betere loopefficiëntie verbruiken lopers immers minder energie per gelopen kilometer. De bespaarde energie kunnen ze gebruiken om sneller te lopen.

Individuele verschillen

Korte intensieve oefeningen toegevoegd aan de warming-up kunnen ook leiden tot vermoeidheid, wat ten koste gaat van de prestatie. Let dus op de zwaarte van de oefeningen, de zwaarte beïnvloedt namelijk of de prestatie verbetert of juist verslechtert. Ook lijkt niet iedereen baat te hebben bij het toevoegen van explosieve oefeningen aan de warming-up. Waarschijnlijk hebben sterkere sporters meer voordeel bij deze zware oefeningen dan minder sterke sporters. Gezien de individuele verschillen is het aan te raden om tijdens trainingen te kijken of de oefeningen effect hebben op de prestatie.

Bron

  1. Blagrove RC, Holding KM, Patterson SD, Howatson G, Hayes PR (2018) Efficacy of depth jumps to elicit a post-activation performance enhancement in junior endurance runners. J Sci Med Sport., In press, doi: 10.1016/j.jsams.2018.07.023