Spring naar content

Duursporters hebben niet altijd baat bij combinatie van glucose en fructose

Een combinatie van glucose en fructose is in de praktijk niet altijd beter voor duursporters dan glucose alleen. Triatleten presteerden even goed en hadden evenveel buikklachten wanneer zij óf alleen glucose hadden ingenomen, óf glucose met fructose combineerden.

Tijdens langdurige inspanning moeten sporters koolhydraten zoals glucose of fructose binnenkrijgen om de prestatie op peil te houden. In eerdere studies is gevonden dat het nut kan hebben om tijdens een duurinspanning verschillende typen koolhydraten te drinken, vooral wanneer sporters per uur veel koolhydraten innemen. Het eiwit dat zorgt voor de opname van glucose in de darmen kan namelijk bij een grote hoeveelheid glucose verzadigd raken. Fructose wordt echter opgenomen via een ander transporteiwit. Daardoor kunnen sporters in totaal meer koolhydraten opnemen als zij glucose combineren met fructose. Of triatleten in de praktijk beter gaan presteren als zij naast sportdranken met glucose en fructose ook in hun voeding (zoals energierepen en gels) een mix van beide typen koolhydraten krijgen, is nu in de praktijk getest.

Prestatie en buikpijn

In deze studie konden de onderzoekers geen positief effect van een combinatie van glucose en fructose vinden. De triatleten bleken tijdens twee officiële wedstrijden even goed te presteren en evenveel buikklachten te hebben, of zij nu zowel fructose als glucose of alleen glucose hadden gekregen.
De onderzoekers hadden alles op alles gezet om het effect van de koolhydraten tijdens de wedstrijd heel precies te kunnen meten. Ze testten een groep van 67 triatleten die tweemaal deelnam aan een triatlon in Nieuw-Zeeland. Eén keer kregen de sporters tijdens de wedstrijd alleen glucose en langere ketens daarvan (maltodextrine). Tijdens de andere wedstrijd was dit een mengsel van fructose en glucose. Beide keren bevatten de energierepen, koolhydraatgels en sportdranken evenveel energie, en hadden ze dezelfde smaak. Daarnaast hielden de onderzoekers van alle deelnemers nauwkeurig bij hoeveel koolhydraten zij tijdens de wedstrijd werkelijk binnenkregen. Dit bleek voor beide wedstrijden hetzelfde te zijn.

Geen effect gevonden

Triatleten hadden in deze studie geen baat bij fructose in hun supplementen. De sporters aten en dronken gemiddeld 79 gram koolhydraten per uur, waarvan 60% in sportrepen en gels. In eerdere studies is wel een positief effect gevonden van een mengsel van fructose en glucose. Wellicht is dit te verklaren doordat sporters in die gevallen nog meer koolhydraten (meer dan 100 gram per uur) binnenkregen, of omdat ze deze alleen via een drank innamen. Ook zou de soort inspanning (fietsen versus lopen) uit kunnen maken voor de opname van koolhydraten in de darmen en mogelijke buikklachten.
Of een duursporter naast glucose ook fructose zou moeten innemen, hangt dus van verschillende factoren af. Het is aan te raden om hierover advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een erkende sportdiëtist.

Bron

  1. Rowlands DS Houltham SD (2017) multiple transportable carbohydrate impact on long-distance triathlon performance. Med. Sci. Sports Exerc., 49:1734-1744