Effect van warme baden houdt langer aan dan verwacht
Duursporters die gedurende zes dagen een heet bad namen na hun training, konden daarna beter omgaan met hitte. Dit effect hield langer aan dan de onderzoekers dachten: na twee weken hadden de deelnemers nog altijd minder last van de warmte dan vóórdat ze met de hete baden begonnen.
Hete baden kunnen een praktische oplossing zijn voor sporters die niet in staat zijn om vroeg af te reizen naar het warme land waarin ze moeten presteren. Thuis alvast wennen aan warme omstandigheden heet acclimeren. Dit helpt om de prestatie in de warmte te verbeteren en om het risico op hitte-uitputting en hitte-beroerte te verlagen. Een geijkte methode hiervoor is trainen in een flink opgestookte klimaatkamer. Een warm bad is echter goedkoper en toegankelijker dan een klimaatkamer en daarmee een praktisch alternatief.
Wat is er al bekend?
- Een warm bad na de training kan helpen om aan hitte te wennen. Zo kunnen sporters beter presteren in warme omstandigheden.
Wat is nieuw?
- Het prestatiebevorderende effect van warme baden kan tenminste twee weken aanhouden.
Veertien dagen
Dat hete baden kunnen helpen om te wennen aan hitte is niet nieuw. Eerder toonde dezelfde groep Britse onderzoekers al aan dat sporters zich met behulp van hete baden na de training aanpassen aan hete omstandigheden. Dit keer keken de Britten hoe lang dit effect nu eigenlijk aanhoudt. Om hierachter te komen lieten ze dertien recreatieve sporters zes dagen achter elkaar trainen op een loopband, om daarna in bad van 40 graden Celsius plaats te nemen. Na deze zes dagen moesten de deelnemers een submaximale hardlooptest afleggen onder warme omstandigheden. Tijdens deze test was de kerntemperatuur van de sporters een halve graad lager dan vóórdat ze zes dagen hadden gebadderd. Ook hadden ze een lagere hartfrequentie tijdens het rennen, begonnen ze eerder te zweten en hadden ze een hoger plasmavolume, ten teken dat ze beter om konden gaan met de hitte.
Het verrassende resultaat van deze studie was dat deze effecten aanhielden. Zeven en veertien dagen ná de badsessies werd de hardlooptest nog eens herhaald. Wederom hadden de deelnemers een lagere kerntemperatuur en een lagere hartfrequentie dan vóór de hete baden. Helaas namen de onderzoekers geen controlegroep op in hun studie om uit te sluiten dat andere factoren dan het warme bad de kerntemperatuur en hartfrequentie hebben beïnvloed. In hun eerdere onderzoek leverde een controle-bad van 34 graden Celsius echter geen hitte-acclimatie op, wat deze eventuele invloed onwaarschijnlijk maakt.
Planning
Dat het effect van hete baden tenminste twee weken aanhoudt is goed nieuws, omdat het de planning van sporters makkelijker maakt. Sporters kunnen al eerder met de hete baden beginnen dan voorheen werd gedacht. Het voordeel is dat ze dan tijdens hun taper-periode – de dagen voorafgaand aan de wedstrijd waarin een lagere trainingsomvang wordt gedraaid – niet meer hoeven te acclimeren en goed hun rust kunnen pakken.
Houd het veilig
De Britse onderzoekers toonden aan dat 6 dagen lang, gedurende maximaal 40 minuten in een bad van 40 graden liggen, effectief was. Niet alle sporters hielden de 40 minuten vol, met name tijdens de eerste dagen. De onderzoekers adviseren uit veiligheidsoverwegingen om niet langer dan 40 minuten in het bad te liggen en eruit te komen als de kerntemperatuur hoger dan 39,9 graden is, of als de hitte ondraaglijk wordt.
Bron
- Zurawlew MJ, Mee JA, Walsh NP (2019). Post-exercise hot water immersion elicits heat acclimation adaptations that are retained for at least two weeks. Front. Physiol. Published ahead of print. DOI: 10.3389/fphys.2019.01080.