Spring naar content

Eiwitinname na gecombineerde training verbetert spieropbouw

Het innemen van eiwitten na een gecombineerde trainingssessie leidt tot meer positieve spieraanpassingen dan alleen de training. Dit blijkt uit een internationale studie waarin het effect van het innemen van eiwit vlak na een gecombineerde kracht- en duurtrainingssessie bestudeerd is.

Spieropbouw

De aanpassing van de spieren van sporters hangt af van het type training dat zij gedaan hebben. Daarnaast kan de inname van eiwitten vlak na de inspanning een positief effect hebben op de spieropbouw. Een internationaal team van voedings- en bewegingswetenschappers onderzocht het effect van het innemen van eiwitten na een gecombineerde kracht- en duurtraining op de spieropbouw.

Gecombineerde training en wei-eiwit

Aan deze studie deden 8 gezonde krachtgetrainde mannen van gemiddeld 19 jaar (VO2max: 47 ml/kg.min) mee. de studie Zij moesten 2 maal dezelfde trainingssessie verrichten met 3 weken reguliere training ertussen. De ene keer kregen zij meteen na de sessie een placebo, de andere keer een supplement met 25 gram wei-eiwit. De sessie bestond uit 8 series van 5 maal een kniestrekking op 80% van 1RM en vervolgens 30 minuten fietsen op 70% van hun VO2max. Stukjes spierweefsel uit beide benen zijn voor de inspanning en 1 en 4 uur erna weggenomen en geanalyseerd. Uit deze analyse bleek dat de aanmaak van spiereiwit 1 en 4 uur na de sessie verhoogd was vergeleken met voor de training: na het eiwitsupplement was dit ongeveer 145% en na de placebo ongeveer 75%. Ook was er na de training een verhoogde activiteit van meerdere enzymen in de spiercellen die betrokken zijn bij de spieropbouw.

Conclusie

Eiwitinname vlak na een gecombineerde trainingssessie heeft een positief effect op de spiereiwitsynthese. Ook lijkt 30 minuten fietsen na een krachttraining geen negatief effect te hebben op de spieraanpassingen door krachttraining. Een kwart van de deelnemers (2 van de 8) liet echter geen verbetering van de eiwitsynthese zien (non-responders).

Bron

  1. Camera DM, West DW, Phillips SM, Rerecich T, Stellingwerff T, Hawley JA, Coffey VG (2014) Protein ingestion increases myofibrillar protein synthesis after concurrent exercise. Med. Sci. Sports Exerc., DOI: 10.1249/MSS.0000000000000390