Spring naar content

Vraag elektrische spierstimulatie voor paralympische sporters

Dwarslaesie

Sporters met een dwarslaesie kunnen de spieren in hun onderlichaam niet gebruiken. Inactiviteit is echter slecht voor het spierweefsel: niet-gebruikte spieren worden dunner, en vetweefsel hoopt op in de spier. Ook neemt de doorbloeding af en daarmee ook de zuurstoftoevoer naar de cellen [1,2,4]. Dit zorgt voor beschadigingen aan het weefsel, bijvoorbeeld pijnlijke ‘doorzitplekken’, waar de botten op zachter weefsel drukken [1].

Deze problemen zijn echter tegen te gaan door de spieren elektrisch te stimuleren [1,4]. Dit stimuleert de spiergroei en zorgt voor een betere spierdoorbloeding. Elektrische stimulatie van de bilspieren (meestal de gluteus maximus) kan daarom helpen om beschadigingen te voorkomen en de kans op doorzitplekken bij sporters met een dwarslaesie verkleinen [1,4].

Elektrische spierstimulatie

Aan de hand van het beschikbare onderzoek is geen antwoord te geven op de vraag of het elektrisch stimuleren van de inactieve spieren van paralympische sporters invloed heeft op de aanpassing aan de training van andere spiergroepen. Wel kan Topsport Topics met behulp van experts op dit gebied een ‘best educated guess’ doen. Prof.dr. Thomas Janssen, bewegingswetenschapper aan de VU Amsterdam, was betrokken bij het initiële project om elektrische spierstimulatie bij zitskiërs toe te passen.

Janssen verwacht niet dat elektrische stimulatie van de bilspier negatieve invloed heeft op de rest van de training van paralympische sporters. Deze stimulatie leidt tot isometrische spiercontracties in een relatief kleine, want ongebruikte, spier ten opzichte van de totale spiermassa van de sporters. Een effect op de centrale of cardiorespiratoire vermoeidheid is dan ook niet te verwachten. Ook is er geen sprake van externe gewichten of excentrische samentrekkingen. De kans op spierbeschadiging, en het vrijkomen van bijvoorbeeld afvalstoffen, is daardoor bijzonder klein.

Het is nog onbekend wat de beste protocollen zijn om spierstimulatie toe te passen bij mensen met een dwarslaesie [3]. Janssen adviseert om de bilspieren ongeveer driemaal per week elektrisch te stimuleren. Dit mag zowel op rustdagen als vlak voor de normale training. Hierbij kan een intensieve stimulus (‘hoge stand’) geen kwaad, omdat de gestimuleerde spier vanzelf vermoeid raakt en dan minder kracht zal leveren.

Bronnen

  1. Gyawali S, Solis L, Chong SL, Curtis C, Seres P, Kornelsen I, Thompson R, Mushahwar VK (2011). Intermittent electrical stimulation redistributes pressure and promotes tissue oxygenation in loaded muscles of individuals with spinal cord injury. Appl. Physiol., 110: 246-255
  2. Lajunen K (2014). Effect of sitting posture on sit-skiing economy. Bachelor’s thesis, University of Jyväskylä.
  3. Liu LQ, Moody J, Traynor M, Dyson S, Gall A (2014). A systematic review of electrical stimulation for pressure ulcer prevention and treatment in people with spinal cord injuries. Spin. Cord. Med., 37: 703-718
  4. Solis LR, Gyawali S, Seres P, Curtis CA, Chong SL, Thompson RB, Mushahwar VK (2011). Effects of intermittent electrical stimulation on superficial pressure, tissue oxygenation, and discomfort levels for the prevention of deep tissue injury. biomed. engin., 39: 649-663