Spring naar content

Enkele weken rekken vermindert de spierstijfheid niet

Een korte periode rekken heeft weinig invloed op de stijfheid van spieren en pezen. De spier- en peeseigenschappen veranderen niet door een paar weken af en toe te rekken, blijkt uit een overzichtsstudie.

Rekken vormt een vast onderdeel van de warming-up en cooling-down van vele sporters. Toch is al lang bekend dat rekken de sportprestatie en het herstel niet verbetert. Wel kunnen sporters door te rekken hun beweeguitslag vergroten. Dit kan nuttig zijn als sporters bepaalde bewegingen moeten kunnen maken, zoals wanneer turners met gespreide benen over een rekstok proberen te vliegen. Een groep Europese wetenschappers heeft met behulp van een literatuuroverzicht geprobeerd te achterhalen of rekken de mechanische eigenschappen van spieren en pezen verandert, of dat er andere zaken een rol spelen.

Eens stijf, altijd stijf?

De belangrijkste bevinding van de onderzoekers is dat spieren en pezen niet minder stijf worden van drie tot acht weken rekken. Sporters die gedurende enkele weken hun spieren twintig minuten per week rekten, vertoonden namelijk geen veranderingen in de eigenschappen van de spieren en pezen.
Uit deze overzichtsstudie is echter niet op te maken of aanpassingen in de spier- of peesstructuur kunnen optreden als sporters langer dan acht weken of meer dan twintig minuten per week rekken. Omdat zij geen studies konden vinden waarin de effecten van langdurig rekken op de spiereigenschappen zijn onderzocht, is onbekend wat er na maanden- of jarenlang rekken op spierniveau gebeurt.

Een rekbaar begrip

Wel worden de meeste mensen al na een paar weken rekken iets leniger. De toename van de beweeglijkheid komt echter volgens de onderzoekers niet door veranderingen in de structuur van de spier of de pees. Het veranderen van de spier- of peesweefselstructuur kost namelijk volgens hen veel meer tijd.
De verbeterde beweeglijkheid is daarentegen te danken aan een lagere pijnprikkel. Sporters waren volgens de onderzoekers iets beweeglijker geworden omdat ze de pijn van het rekken beter konden verdragen: ze waren eraan gewend geraakt. Er waren wel grote verschillen tussen de geanalyseerde studies. In sommige studies kregen de sporters de opdracht om te stoppen met rekken zodra het ongemakkelijk voelde, maar in andere gevallen moesten zij doorgaan tot het werkelijk pijn deed. De kans is groot dat deze verschillen effect hebben op de toegenomen beweeglijkheid na een paar weken rekken.

Uitgerekt

Sporters kunnen hun beweeglijkheid door te rekken in een paar weken een klein beetje verbeteren. Dit komt waarschijnlijk doordat zij het ongemakkelijke gevoel ervan iets beter leren verdragen. Wat het effect is van jarenlang rekken op de spiereigenschappen, is tot nu toe echter niet bekend.

Bron

  1. Freitas SR, Mendes B, Le Sant G, Andrade RJ, Nordez A, Milanovic Z (2017) Can chronic stretching change the muscle-tendon mechanical properties? A review. Scand. J. Med. Sci. Sports DOI: 10.1111/sms.12957