Spring naar content

Extra bloedplaatjes versnellen spierherstel niet

Er is geen bewijs dat sporters sneller herstellen van acute spierblessures wanneer zij lokaal bloedplasma laten injecteren met een hoge concentratie bloedplaatjes. Ook ervaren ze hierdoor niet minder pijn en verbetert de spierkracht en -functie niet. Er is daarom geen reden om een dergelijke behandeling voor te schrijven.

Bij sporters met een acute spierblessure wordt de laatste jaren steeds vaker bloedplasma geïnjecteerd, verrijkt met bloedplaatjes. Bloedplaatjes bevatten groeifactoren. Dit zijn eiwitten die een belangrijke rol spelen in het herstel van spieren. Door een hoge concentratie bloedplaatjes, en dus groeifactoren, te injecteren in een geblesseerde spier zou een sporter in theorie sneller kunnen herstellen. Ondanks dat deze theorie plausibel klinkt, bleek al uit eerder onderzoek dat deze methode niet zorgt voor een snellere terugkeer van sporters met een hamstringblessure. In de huidige studie stelt een groep Europese onderzoekers vast dat er bij geen enkele spierblessure wetenschappelijk bewijs is voor het nut van deze methode.

Wat weten we al?

  • Steeds vaker worden bij blessures injecties toegediend met plaatjesrijk bloedplasma.
  • In theorie kan zo’n injectie zorgen voor sneller herstel.
  • Spelers met een hamstringblessure keren niet sneller terug na een dergelijke behandeling.

Wat is nieuw?

  • Bij geen enkele spierblessure zorgen extra bloedplaatjes voor sneller herstel, minder pijn of snellere teugkeer.

Geen sneller herstel

Uit de analyse van de 6 studies naar dit onderwerp (374 sporters) blijkt dat spieren niet sneller herstellen als gevolg van injecties met plaatjesrijk bloedplasma. Dit kwam naar voren uit MRI’s en echo’s van de aangedane spieren. Ook blijkt dat sporters na de injecties net zoveel pijn ervaren, net zo vaak nieuwe blessures krijgen en even flexibel en sterk zijn als sporters die geen behandeling kregen.

Daarnaast blijkt uit de twee studies waarbij sporters niet wisten of ze een behandeling kregen met plaatjesrijk bloedplasma of een placebo, dat sporters niet sneller weer gaan sporten na een behandeling met plaatjesrijk bloedplasma.

In sommige andere studies leek het wel alsof sporters sneller terugkeerden na een behandeling met extra bloedplaatjes, maar deze studies waren niet goed uitgevoerd waardoor een placebo-effect niet uit te sluiten was. Bovendien is sneller herstel door extra bloedplaatjes op spierniveau nooit aangetoond.

Geen bewijs voor nut

Hoewel een behandeling met plaatjesrijk bloed niet leidt tot complicaties of bijeffecten is er op dit moment geen reden om over te gaan op deze behandeling. Er is geen bewijs voor enig positief resultaat van injecties met plaatjesrijk bloedplasma.

Bron

  1. Grassi A, Napoli F, Romandini I, Samuelsson K, Zaffagnini S, Candrian C, Filardo G (2018). Is platelet-rich plasma (PRP) effective in the treatment of acute muscle injuries? A systematic review and meta-analysis. Sports Med., 48; 971-989.