Spring naar content

Facebook gebruiken kan concentratie tijdens wedstrijd verstoren

Bijna zeven op de tien sporters kijken op Facebook vlak voor een wedstrijd, en drie op de tien sporters zijn zelfs tijdens hun competitie online. Dit kan echter slecht zijn voor de prestatie. De zogenoemde “push-berichten” van Facebook verstoren de concentratie van sporters aanzienlijk, zo blijkt uit Australisch onderzoek.

In Nederland gebruiken bijna 10 miljoen mensen Facebook. Ook veel sporters gebruiken dit medium om in contact blijven met vrienden en familie, bijvoorbeeld als zij voor wedstrijden naar het buitenland reizen. Gebruikers ontvangen op hun telefoon vaak een melding, ook wel “push-bericht”, wanneer iemand via Facebook contact zoekt. Facebook en andere sociale media zouden echter een negatief effect kunnen hebben op de sportprestatie. De Australische zwemsters Emilie Seebohm liep zo volgens eigen zeggen een gouden plak mis tijdens de Olympische Spelen van Londen. Tijdens deze Spelen, ook wel de “Social Media Olympics” genoemd, voelde zij zich alsof ze “met haar hoofd in de social media was blijven hangen”, gaf ze na afloop van de wedstrijd aan.

Afleiding

Bijna zeven op de tien sporters gebruiken Facebook vlak voor een wedstrijd, blijkt uit een Australische studie bij 300 sporters, waarvan ongeveer 100 topsporters. Sporters die een automatisch “push-bericht” kregen zodra iemand via hun Facebook-pagina communiceerde, werden hierdoor aanzienlijk afgeleid. Hoe dichter op het begin van de wedstrijd de sporters van Facebook gebruik maakten, hoe groter de verstoring van hun concentratie tijdens de wedstrijd was. Degenen die deze “push-berichten” vlak voor of tijdens een wedstrijd bekeken, bleken zich ook meer zorgen om hun prestatie te maken. Daarnaast hadden zij meer last van angstgevoelens dan sporters die ervoor kozen om deze berichten tijdens een wedstrijd niet te ontvangen.

Effect op de sportprestatie

Uit deze studie blijkt dat sporters die tijdens wedstrijden de automatische push-berichten van Facebook aan laten staan, hierdoor concentratieproblemen kunnen hebben tijdens de wedstrijd. Het gebruik van sociale media vlak voor wedstrijden kan de mentale voorbereiding van sporters hinderen en daardoor een negatief effect hebben op de prestatie, zoals veel coaches vermoeden. Het lijkt daarom aan te raden om sporters te vragen om vlak voor en tijdens een wedstrijd Facebook uit te zetten. Dit geldt waarschijnlijk ook voor andere sociale media zoals WhatsApp en Twitter.

Bron

  1. Encel K, Mesagno C, Brown H. Facebook use and its relationship with sport anxiety (2016) J. Sports Sci., DOI: 10.1080/02640414.2016.1186817