Spring naar content

Fanatieke duursporters hebben niet vaak zin in seks

Vooral mannelijke duursporters die fanatiek trainen hebben minder zin in seks. Overigens hoeft de training zelf niet de oorzaak van de verminderde sekslust te zijn; het zou ook kunnen dat mannen met weinig zin in seks meer tijd nemen voor hun training.

De resultaten uit dit Noord-Amerikaanse onderzoek geven enigszins duidelijkheid over de kwestie of mannen die veel trainen meer of minder zin hebben in seks. De berichten die hier tot nu toe over gepubliceerd zijn, waren óf niet op wetenschap gestoeld, óf gaan alleen over de gevolgen die één losse training heeft voor de lustgevoelens. Vandaar dat de onderzoekers eens goed wilden uitzoeken hoe de relatie tussen jarenlange duurtraining en het mannelijk libido nu echt zit.

Fanatisme niet per se fout

Zij kwamen er achter dat voornamelijk sporters die al jarenlang veel en/of intensief trainen, minder zin hebben in seks. Daarnaast speelt ook leeftijd een rol; sporters ouder dan 40 jaar hebben vaker een laag libido, ongeacht hoe zij trainen. Overigens lijkt het libidoprobleem wel mee te vallen; van de bijna 1100 mannelijke duursporters die zijn onderzocht, had slechts vijf procent een verminderde sekslust. Hoewel exacte getallen voor de normale bevolking ontbreken, lijken schattingen uit te wijzen dat dit percentage onder de gemiddelde mannelijke bevolking hoger ligt.

De onderzoekers kwamen tot deze bevindingen door de duursporters een online vragenlijst in te laten vullen, waaronder wielrenners, marathonlopers en triatleten. Zij moesten vragen beantwoorden over hoe vaak en intensief ze trainden, hoeveel jaar ze dat al deden, en hoe het gesteld was met hun libido. Hierbij beoordeelde een medisch specialist of er sprake was van weinig sekslust.

Door van een online vragenlijst gebruik te maken, konden de onderzoekers eenvoudig gegevens verzamelen van een grote groep sporters. Deze onderzoeksmethode laat het echter niet toe om oorzaak en gevolg van elkaar te onderscheiden. Het zou ook zo kunnen zijn dat mannen die weinig zin hebben in seks, vaker gaan sporten.

Wat nu?

Het lijkt onwaarschijnlijk dat fanatieke duursporters op basis van deze studie minder of rustiger zullen gaan trainen. Dat zal immers ten koste gaan van hun prestatie. Mogelijk biedt het hen wel enige gemoedsrust: fervent trainen en een laag libido gaan blijkbaar samen. Of dit ook voor ijverige vrouwelijke duursporters geldt blijft onbekend. Daar doen de onderzoekers geen enkele uitspraak over.

Bron

  1. Hackney AC, Lane AR, Register-Mihalik J, O’Leary CB (2017) Endurance exercise training and the male sexual libido. Med. Sci. Sports Exerc., DOI: 10.1249/MSS.0000000000001235