Spring naar content

FIFA warming-up vermindert blessures

Voetballers die voor de training de door de FIFA ontwikkelde warming-up uitvoerden (FIFA 11+), bestaande uit loop-, kracht- en wendbaarheidsoefeningen, hadden 35% minder blessures per 1000 speeluren dan voetballers die een reguliere warming-up deden. Dit blijkt uit een uitgebreide analyse van 9 studies met in totaal 2932 voetballers die de FIFA warming-up uitvoerden.

In het voetbal komen relatief veel blessures voor waardoor de geblesseerde voetballer lang uit te running kan zijn. Het medisch onderzoekscentrum van de FIFA heeft daarom warming-up programma’s ontwikkeld om de kans op blessures te verkleinen. Onderzoekers uit Australië en Saudi Arabië hebben met een uitgebreide literatuurstudie uitgezocht of er ook daadwerkelijk minder voetballers geblesseerd raken wanneer ze de door de FIFA ontwikkelde warming-up uitvoerden.

Warming-up

In dit literatuuronderzoek zijn 9 studies gebruikt met in totaal 2932 voetballers die deelnamen aan een FIFA warming-up en 2549 voetballers die hun gebruikelijke warming-up deden (controlegroep). Er zijn twee soorten FIFA warming-ups onderzocht, te weten, de FIFA 11 en de FIFA 11+. De FIFA 11 bestaat uit 10 kracht- en snelheidsoefeningen en duurt ongeveer 15 minuten. De FIFA 11+ is een uitgebreide variant van de FIFA 11 en bestaat uit 15 oefeningen die zijn opgedeeld in 3 componenten: hardlopen en rekken, romp- en beenkracht, en wendbaarheidsoefeningen op hoge snelheid. Deze warming-up duurt ongeveer 20 minuten. Er is onderzocht of voetballers die deze warming-ups uitvoerden minder blessures opliepen dan degenen die de gebruikelijke warming-up uitvoerden. Een blessure was geregistreerd wanneer de voetballer hierdoor niet kon trainen en/of spelen tijdens een wedstrijd.

In totaal waren er 798 blessures in de groep voetballers die een FIFA warming-up deden en 955 blessures in de groep die de reguliere warming-up deden. Uit de resultaten blijkt dat per 1000 speeluren de voetballers die de FIFA 11 warming-up uitvoerden 8% minder blessures hadden dan de controlegroep, terwijl voetballers die de FIFA 11+ warming-up uitvoerden 35% minder blessures hadden dan de controlegroep. De resultaten gelden voor zowel voor mannen als vrouwen.

Conclusie

Uit deze gedegen literatuurstudie blijkt dat voetballers die minimaal 2 maal per week de FIFA 11+ warming-up uitvoerden aanzienlijk minder blessures hadden dan voetballers die een reguliere warming-up uitvoerden. Dit onderzoek is bij competitieve voetballers gedaan die niet per definitie aan professioneel voetbal deden. Om blessures te voorkomen is het dan ook nuttig voor competitieve voetballers om zo’n soort warming-up voor iedere training uit te voeren. Via de volgende link is de complete beschrijving van de FIFA 11+ warming-up te vinden.

13 januari 2016: enkele maanden na het verschijnen van bovengenoemd artikel is er kritiek geleverd op de gehanteerde methode (High Risk of Bias and Low Transparency in “How Effective are F-MARC Injury Prevention Programs for Soccer Players?), waarop ook een weerwoord is verschenen (zie Reply to Thorborg et al). Deze kritieken zijn vooralsnog geen reden om de gestelde conclusies hierboven bij te stellen.

Bron

  1. Al Attar WSA, Soomro N, Pappas E, Sinclair PJ, Sanders RH (2015) How effective are F-MARC injury prevention programs for soccer players? A systematic review and meta-analysis. Sports Med., Epub ahead of print. DOI 10.1007/s40279-015-0404-x