Gedeeld leiderschap belangrijk voor succes in teamsport
Goede leiders binnen een sportteam zijn wellicht het geheime wapen voor succes. Teams die beschikken over meerdere spelers met goede leiderschapskwaliteiten, presteren namelijk beter. Teams met minder goede leiders bungelen juist in de staart van de competitie.
Voor deze studie namen onderzoekers uit België het leiderschap in drie Australische sportteams onder de loep. Ze vonden dat teams met goede leiders hoog in de nationale ranglijst stonden, en dat de spelers uit deze teams beter presteerden dan degenen die minder geluk hadden met de kwaliteiten van de leiders in hun team.
Hoe meet je leiderschap?
Katrien Fransen en haar collega’s vroegen aan Australian Football- en rugbyspelers en coaches uit drie professionele teams hoe goed alle spelers waren als leiders. In eerdere studies hebben de onderzoekers gevonden dat er vier zogenaamde “leiderschapsrollen” te onderscheiden zijn: taakleider, motivationele leider, sociale of externe leider (lees bijvoorbeeld hier). Aan de hand van de scores die de spelers elkaar voor elke rol gaven, berekenden de onderzoekers de totale leiderschapskwaliteiten binnen elk team.
Motiverende leiders
Een hoge score voor goed leiderschap en teamsucces gingen duidelijk samen. Hiermee is echter niet bewezen dat goede leiders de oorzaak zijn van goede wedstrijdprestaties. Het is namelijk ook mogelijk dat spelers uit winnende teams dankzij het wedstrijdsucces positiever oordelen over de leiderschapskwaliteiten van hun teamgenoten.
Toch lijkt het aannemelijk dat goede leiders hun team naar grotere hoogte kunnen stuwen: de Australische sporters in teams met goede leiders waren bijvoorbeeld ook doelgerichter en gemotiveerder dan de spelers met slechtere leiders.
Gedeeld leiderschap voor betere prestatie
Niet alleen de officiële leider (teamcaptain of aanvoerder) brengt zijn team naar de overwinning: volgens de onderzoekers zijn juist meerdere, informele leiders in een team belangrijk. Wanneer meerdere spelers in een team de verantwoordelijkheid voor een leiderschapstaak delen, zijn er minder conflicten, en helpen spelers elkaar vaker. Het lijkt daarom aannemelijk dat goede leiders zorgen voor een optimale samenwerking, en zo helpen bij een optimale teamprestatie.
Bron
- Fransen K, Haslam SA, Mallett CJ, Steffens NK, Peters K, Boen F (2017). Is perceived athlete leadership quality related to team effectiveness? A comparison of three professional sports teams. J. Sci. Med. Sport, in press DOI.: 10.1016/j.jsams.2016.11.024