Spring naar content

Gelatine dempt pijn bij peesblessures

Sporters met een achillespeesblessure zouden wel eens baat kunnen hebben bij gelatine. Geblesseerde sporters die naast hun reguliere oefentherapie ook gelatine krijgen, ervaren namelijk aanzienlijk minder pijn dan wanneer zij dit niet binnen krijgen.

Als pezen beschadigd zijn is een snel herstel natuurlijk wenselijk. In de praktijk blijkt dit herstel echter geen sinecure, en kunnen mensen maandenlang last houden van pijnlijke pezen. Dat gelatine, het belangrijkste bestanddeel van veel toetjes en snoepjes, het herstel van peesblessures wel eens zou kunnen bevorderen komt niet helemaal als een verrassing. Twee jaar geleden stond Topsport Topics al stil bij de rol die gelatine zou kunnen spelen bij het sterker maken van pezen.

Wat is er al bekend?

  • Gelatine heeft de potentie om pezen sterker te maken.

Wat is nieuw?

  • Gelatine zou de pijn van peesblessures kunnen verminderen.

Hoewel dit een hoopgevende ontdekking was, bleef het lange tijd stil in onderzoeksland omtrent de rol die gelatine zou kunnen spelen bij peesherstel. Waar een succesvolle ontdekking vaak leidt tot veel nieuw onderzoek, kwam het onderzoek naar dit nieuwe inzicht maar zeer mondjesmaat op gang. Nu is een groep onderzoekers uit Australië echter verder in dit onderwerp gedoken om te zien of gelatine een goede aanvulling kan zijn op een regulier revalidatietraject voor mensen met een achillespeesblessure.

Dat bleek het geval. Proefpersonen met zo’n blessure die tijdens hun revalidatie oefeningen voor hun kuiten deden én dagelijks 2,5 gram goed oplosbare gelatine slikten, verlaagden hun pijnklachten tot wel 18 procent. Geblesseerden die enkel oefeningen deden, verminderden de pijn met slechts vijf procent.

Gemalen bot

Dat gelatine bij kan dragen aan peesherstel denken de onderzoekers wel te kunnen verklaren. Gelatine is namelijk onder andere gemaakt van gemalen bot en bestaat uit het eiwit collageen, een belangrijke bouwstof voor onder andere pezen.

Overigens kunnen de wetenschappers niet helemaal duiden wát gelatine dan precies doet om de pijn tegen te gaan. Hoewel de pijn afnam, lieten de echobeelden geen betere doorbloeding zien onder de gelatineslikkers, terwijl de mate van doorbloeding wel geassocieerd is met pijnklachten. Wellicht dat gelatine geen effect heeft op de doorbloeding, maar wel op de stevigheid van de pees. Helaas hebben de onderzoekers daar niet naar gekeken.

Succesverhaal

Dit onderzoek vormt een nieuw hoofdstuk voor wat toch wel een succesverhaal lijkt te worden, al zijn er nog wel onbeantwoorde vragen. Zo is de optimale dosis nog niet bekend, al vinden wetenschappers meestal een peesherstellend effect bij doseringen van vijf tot vijftien gram gelatine per dag. Ook blijft onduidelijk hoe groot de rol van vitamine C is. Dit vitamine maakt in veel studies deel uit van de behandeling, omdat het de opname van gelatine verbetert. Maar of een sporter gelatine écht moet combineren met vitamine C weet niemand zeker: in deze studie lieten de onderzoekers het weg, en toch vonden zij een positief effect. Dus ja, er zijn nog vragen, maar het bewijs dat gelatine het herstel van peesblessures kan bevorderen neemt toe. Dit is ook trainingscentrum Papendal ter oren gekomen. Daar kunnen de topatleten binnenkort gelatine-drankjes krijgen.

Bron

  1. Praet SFE, Purdam CR, Welvaert M, Vlahovich N, Lovell G, Burke LM, Gaida JE, Manzanero S, Hughes D, Waddington G (2019) Oral supplementation of specific collagen peptides combined with calf-strengthening exercises enhances function and reduces pain in achilles tendinopathy patients. Nutrients, 2;11(1)