Spring naar content

Genen kunnen hamstringblessures niet voorspellen

Genetische tests kunnen hamstringblessures in het voetbal niet voorspellen. Welke spelers een grote kans hebben om een dergelijke blessure op te lopen, is aan de hand van hun genetische profiel niet te zeggen.

In de sport is veel belangstelling voor genetische tests, onder andere om talenten mee te identificeren en blessures te voorspellen. Tot nu toe lijkt het niet mogelijk om de kans op succes bij sporters te voorspellen aan de hand van hun genetische profiel. Onderzoekers uit Spanje vroegen zich af of zij een genetisch model konden maken om het risico op een hamstringblessure bij voetballers te bepalen.

Goede of slechte genen?

Uit hun onderzoek blijkt echter dat het nog niet mogelijk is om de kans op hamstringblessures te voorspellen met behulp van een genetische test. Hoewel bepaalde varianten van genen gerelateerd zijn aan een hoger risico op hamstringblessures, is deze kennis niet voldoende om spelers die gevoeliger zijn voor hamstringblessures hiermee te identificeren.

Dit ontdekten de Spaanse onderzoekers door van 107 goedgetrainde voetballers een genetisch profiel te maken. Ze keken welke varianten van 37 groepjes genen (ook wel SNPs of snips genoemd) de mannen bezaten. Deze stukjes DNA hadden ze zorgvuldig uitgezocht op basis van de literatuur: ze zijn bijvoorbeeld gerelateerd aan pees- of spierblessures of bepalend voor de structuur van de spieren.

Een ingewikkeld model

De onderzoekers volgden de voetballers vier jaar lang om te zien welke spelers een hamstringblessure opliepen. Ook werd nauwkeurig bijgehouden hoeveel uren de voetballers speelden en hoeveel daarvan wedstrijduren waren. In totaal kregen de voetballers 129 hamstringblessures die niet veroorzaakt waren door contact met een andere speler.

Zeven genetische varianten kwamen vaker voor bij de spelers die geblesseerd waren geraakt, dan bij degenen die een hamstringblessure bespaard was gebleven. Ook speelde de leeftijd van de voetballers een rol bij de kans op een hamstringblessure. Met deze informatie maakten de Spanjaarden een voorspellend model.

Niet te voorspellen

Vervolgens keken de onderzoekers of hun model correct kon aangeven welke voetballers in het jaar daarna geblesseerd zouden raken. Helaas bleken zij niet succesvol: het model kon blessures niet beter voorspellen dan toeval of het opgooien van een muntje. De teleurstellende conclusie van de onderzoekers is dan ook dat hamstringblessures bij voetballers niet te voorspellen zijn met behulp van een genetisch model.

Bron

  1. Larruskain J, Celorrio D. Barrio I, Odriozola A, Gil SM, Fernandez-Lopez JR, Nozal R, Ortuzar I, Aznar JM (2017). Genetic variants and hamstring injury in soccer: an association and validation study. Med. Sci. Sports Exerc., Publish Ahead of Print DOI: 10.1249/MSS.0000000000001434