Spring naar content

Golfers verbeteren prestatie door zichzelf niet te streng toe te spreken

Golfers putten meer ballen in de hole wanneer ze niet te streng tegen zichzelf praten dan wanneer zij zichzelf onverbiddelijk toespreken. Zij putten gemiddeld 66% vaker in de hole door redelijk tegen zichzelf te praten.

Sporters praten vaak tegen zichzelf tijdens trainingen en wedstrijden. Hierbij kunnen ze redelijk (als het niet lukt om deze putt te maken heb ik gefaald, maar dat maakt mij niet tot een mislukkeling) of onverbiddelijk (als ik deze putt mis, maakt mij dat tot een mislukkeling) tegen zichzelf praten. Een groep Amerikaanse onderzoekers laat in een recente studie zien dat golfers meer putts maken als ze zichzelf niet te streng toespreken.

Wat is er al bekend?

  • Sporters kunnen hun prestatie verbeteren door positief tegen zichzelf te praten.

Wat is nieuw?

  • Ook sporters die zichzelf niet te streng toespreken verbeteren prestatie.

Succesvol putten

De golfers die meededen aan het onderzoek maakten op een afstand van twee meter meer putts door niet te streng tegen zichzelf te praten dan door zichzelf onverbiddelijk toe te spreken. Terwijl de prestatie van golfers verbeterde wanneer zij redelijk tegen zichzelf praatten, bleef de prestatie door zichzelf onverbiddelijk toe te spreken hetzelfde.

Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 57 amateurgolfers. Zij kregen een envelop met redelijke of onverbiddelijke statements. Deze statements moesten ze vijf minuten lezen en vervolgens vijf minuten leren. Daarna kregen de golfers de instructie om deze niet te strenge of onverbiddelijke statements te gebruiken in vijftien opeenvolgende putts.

Teveel focus

De onderzoekers vermoeden dat golfers die niet te streng tegen zichzelf praten minder angst ervaren en de beweging beter uitvoeren dan golfers die zichzelf onverbiddelijk toespreken. Door angst kunnen sporters namelijk teveel gefocust zijn op hun beweging waardoor de beweging kan verslechteren. Dit kan verklaren waarom golfers beter presteren wanneer ze niet te streng tegen zichzelf praten dan wanneer zij zichzelf onverbiddelijk toespreken.

En nu?

Golfers kunnen overwegen om redelijk tegen zichzelf te praten als onderdeel van hun voorbereiding tijdens het putten. Maar let op, tegen jezelf praten werkt voor iedere sporter anders. Probeer deze methode dus eerst uit in een training voor het in een wedstrijd toe te passen.

Bron

  1. Turner MJ, Kirkham L, Wood AG (2018) Teeing up for success: The effects of rational and irrational self-talk on the putting performance of amateur golfers. Psychol. Sport Exerc., 38: 148-153