Grote doses vitamine C en E tijdens krachttraining niet wenselijk
Het dagelijks innemen van een grote hoeveelheid vitamine C en E (1000 mg en 235 mg per dag) kan een negatieve invloed hebben op de effecten van krachttraining, vergeleken met een placebo. Hoewel er bij de meeste spiergroepen geen meetbaar effect gevonden is op de spierkracht, lijken de vitaminen de processen die betrokken zijn bij spieropbouw en -herstel te kunnen verstoren.
Antioxidanten
Vitamine C en E zijn voorbeelden van antioxidanten. Sommigen veronderstellen dat antioxidanten nuttig kunnen zijn omdat ze schadelijke vrije radicalen kunnen neutraliseren. Vrije radicalen, die vrijkomen in de spieren tijdens inspanning, kunnen bijvoorbeeld leiden tot celbeschadigingen. Dit zou in theorie de trainingsadaptatie kunnen verstoren. Welke rol grote hoeveelheden vitamine C en E spelen bij de spieropbouw is echter niet duidelijk. Paulsen en collega’s hebben in een eerdere studie gevonden dat het innemen van grote doses van deze vitaminen geen effect had op de duurprestatie. In dit artikel hebben de auteurs de invloed van het innemen van deze vitaminen op de spieradaptatie na krachttraining onderzocht.
Krachttraining en vitaminen
Gedurende 14 weken deden 32 recreatieve krachtsporters (gemiddeld 24 jaar, 11 vrouwen) mee aan deze studie. Na 4 weken introductietraining is bij de deelnemers de maximale kracht van verschillende spiergroepen bepaald en zijn zij in 2 groepen ingedeeld. Zeventien deelnemers kregen dagelijks 1000 mg vitamine C en 235 mg vitamine E (de vitaminegroep). De andere 15 deelnemers kregen een placebo (de controlegroep). Vervolgens deden alle deelnemers 10 weken lang dezelfde krachttraining, met 2 trainingen voor het bovenlichaam en 2 trainingen voor het onderlichaam per week. Tijdens de studie is de intensiteit van de trainingen geleidelijk opgevoerd. De deelnemers deden in de eerste weken van de studie 3 series op het maximale gewicht dat zij 9 tot 11 keer konden verplaatsen (9-11 RM) en vervolgens 3 tot 4 series van 6 tot 8 RM. Naast de effecten op de spierkracht en de spiermassa is ook de eiwitsynthese in de spieren bestudeerd. De proefpersonen kregen hiervoor een injectie met radioactieve stoffen waarbij vervolgens is gekeken of deze in het spierweefsel waren opgenomen. Hiervoor zijn spierbiopten en bloedanalyses uitgevoerd.
Alle deelnemers hadden aan het eind van de studie evenveel krachttraining uitgevoerd, en een vergelijkbaar dieet gevolgd. Na de trainingsperiode is voor de meeste spiergroepen (kniebuigers en –strekkers en de elleboogstrekkers) geen verschil gevonden in spierkracht tussen beide groepen. Alleen de maximale kracht van de elleboogbuigers verbeterde in de controlegroep 10% meer dan in de vitaminegroep. Ook presteerde de vitaminegroep aan het einde van de studie slechter op een isometrische kniestrekoefening dan voor de studie. Dit gold voor de controlegroep niet. Wel bleek er een groot verschil te zijn in de activatie van processen die betrokken zijn bij de celopbouw van de spieren. De inname van vitamine C en E blijkt deze processen te verstoren.
Conclusie
Uit deze studie blijkt dat het innemen van grote doses vitamine C en E geen invloed had op de effecten van krachttraining op de spierkracht van de meeste spieren. Wel bleek dat de vitaminen de processen in de spiercellen die nodig zijn voor spierherstel en –opbouw kunnen hinderen. Het is daarom af te raden om grote doses vitaminen C en E te gebruiken.
Bron
- Paulsen G, Hamarsland H, Cumming KT, Johansen RE, Hulmi JJ, Borsheim E, Wiig H, Garthe I, Raastad T (2014). Vitamin C and E supplementation alters protein signalling after a strength training session, but not muscle growth during 10 weeks of training. J. Physiol., 592.24: 5391-5408