Spring naar content

Harder fietsen door paracetamol

Uit een recent onderzoek blijkt dat paracetamol prestatiebevorderend zou kunnen werken. Wanneer sporters een uur voor inspanning paracetamol innemen, leveren zij meer vermogen op een maximale fietstest.

Veel mensen gebruiken paracetamol omdat het pijnstillend werkt. Ook sporters experimenteren met paracetamol omdat het pijn en vermoeidheid tijdens inspanning zou verminderen. Reden genoeg voor een groep Britse onderzoekers om te kijken naar het effect van paracetamol op spiervermoeidheid en de fietsprestatie van sporters.

Wat is er al bekend?

  • Sporters kunnen sneller fietsen na het innemen van paracetamol.

Wat is nieuw?

  • Dit harder fietsen gaat gepaard met een hogere spieractiviteit.

Meer vermogen

Zestien getrainde mannen die meededen aan het onderzoek leverden gemiddeld anderhalf procent meer vermogen op een maximale inspanningstest op een fietsergometer wanneer ze paracetamol kregen. Met name in de laatste dertig seconden van de test fietsten ze harder. Dit komt waarschijnlijk doordat de sporters aan het einde van de test een hogere spieractivatie behouden.

Na een warming-up moesten de mannen drie minuten zo hard fietsen als ze konden. Zuurstofverbruik en spieractiviteit werd continu gemeten. De sporters deden de test twee keer op verschillende dagen waarin ze de ene keer een uur van tevoren één gram paracetamol kregen en de andere keer een placebo ter controle.

Eén gram

Als sporters willen experimenteren met paracetamol voor een training of wedstrijd wordt aangeraden om de dosis van één gram niet te overschrijden. Een hogere dosis kan namelijk negatieve gevolgen hebben zoals lever- en nierbeschadiging. Overleg met een sportarts over het gebruik van paracetamol wordt geadviseerd.

Bron

  1. Morgan PT, Vanhatalo A, Bowtell JL, Jones AM, Bailey SJ (2018) Acetaminophen ingestion improves muscle activation and performance during a 3-min all-out cycling test. Appl. Physiol. Nutr. Metab., doi: 10.1139/apnm-2018-0506