Spring naar content

Hardlopen in de regen kost het lichaam meer energie

Hardlopen in de regen bij 5 °C kost meer energie dan wanneer een atleet met droog weer hardloopt bij 5 °C. Dit blijkt uit onderzoek van Ito en zijn Japanse collega’s.

Duursporters die afhankelijk zijn van buiten trainen en in de buitenlucht hun wedstrijden hebben zijn uiteraard ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Trainen en wedstrijden in de regen zijn, zeker in Nederland, geen uitzondering. Je kunt je op verschillende weersomstandigheden kleden, maar lang in de regen lopen of fietsen zal er toch toe leiden dat je als sporter nat zal worden. Door de regen koel je af. En om op te warmen heeft een atleet energie nodig. Ito en collega’s hebben onderzocht wat het effect van het hardlopen in de regen is op het afkoelen en het energieverbruik.

Zeven recreatieve hardlopers met een gemiddelde maximale zuurstofopname van 52 ml/kg.min moesten bij 5°C 30 minuten al dan niet in de regen hardlopen op een lopende band op 70% van hun VO2max (gebaseerd op een hardlooptest bij 20°C). Onder andere het zuurstofverbruik, de hartfrequentie en de lichaamstemperatuur in de slokdarm zijn gemeten. Er zat minimaal een week tussen beide testdagen en de atleten droegen tijdens beide tests een korte broek en een polyester shirt met lange mouwen.

Het zuurstofverbruik was hoger toen de atleten in de regen hardliepen in vergelijking met het hardlopen zonder regen, respectievelijk ongeveer 42,5 ml/kg.min en 38 ml/kg.min. Een verschil van meer dan 10%. Er was geen verschil in hartfrequentie, deze was ongeveer 166. En tot slot was de lichaamstemperatuur de eerste 15 minuten lager wanneer de atleten in de regen hardliepen. De lichaamstemperatuur zakte de eerste 5 minuten van de test zelfs bijna een halve graad onder de lichaamstemperatuur bij het begin van de test bij het hardlopen in de regen. Na 15 minuten was het verschil in lichaamstemperatuur tussen beide tests echter verdwenen. De temperatuur bij het begin van de test lag net onder de 37°C en liep zowel bij het hardlopen in de regen als zonder regen uiteindelijk op tot gemiddeld 38°C na een half uur hardlopen.

Het hardlopen in de regen leidt tot een hoger energieverbruik. Nu is het natuurlijk niet altijd mogelijk alleen te sporten als het droog is. Het is daarom goed te weten dat een sporter eerder door zijn energievoorraad heen is als hij bij lage temperatuur in de regen moet presteren.

Bron

  1. Ito R, Nakano M, Yamane M, Amano M, Matsumoto T (2013) Effects of rain on energy metabolism while running in a cold environment. Int. J. Sports Med., DOI: http://dx.doi.org/10.1055/s-0032-1331770