Spring naar content

Helpt het innemen van ijsdranken atleten in een warme omgeving te koelen?

Koude baden of koude lucht zijn bekende methoden om atleten voorafgaande aan een langdurige inspanning in de hitte, te koelen. Het verlagen van de kerntemperatuur zorgt ervoor dat er meer warmte in het lichaam kan worden opgeslagen en dat de prestatieafname minder is. Naast externe koeling zoals hierboven is beschreven, kan ook intern worden gekoeld door het drinken van koude dranken. Siegel en Laursen hebben wat er op dit moment bekend is over de effecten van intern koelen door het innemen van koude – of ijsdranken op de duurprestatie samengevat.

Het drinken van koude dranken is makkelijk, snel en praktisch. Dit in tegenstelling tot het nemen van koude baden of het koelen door koude lucht. Het innemen van ijs zorgt voor een betere koeling dan het innemen van koud water. Er wordt namelijk meer warmte aan het lichaam onttrokken als ijs omgezet wordt in water, dan wanneer water wordt opgewarmd. In het artikel van Siegel en Laursen zijn de resultaten van 10 studies over ijsdranken opgenomen. In deze studies worden voor aanvang, tijdens of voor en tijdens de inspanning koude dranken of ijsdranken gedronken. In alle studies was de omgevingstemperatuur meer dan 25 °C. In 2 van de 10 studies zijn geen verschillen in de duurprestatie gevonden. In de andere 8 studies verbeterde de duurprestatie in een warme omgeving door het innemen van koude dranken of ijsdranken wel.

Lagere bloedtemperatuur

Een mogelijke verklaring van de werking van interne koeling op de prestatie is gelegen in het aanvoeren van koeler bloed naar het thermoregulatiecentrum in de hersenen. Doordat het thermoregulatiecentrum een lagere bloedtemperatuur waarneemt, zal een vaatverwijding in de huid worden beperkt. Er is immers minder noodzaak om te koelen. Hierdoor is meer bloed beschikbaar voor de spieren. Tevens zorgt een lagere temperatuur in de hersenen ervoor dat de aansturing van de spieren niet geremd wordt. In beide gevallen komt dit ten goede aan de prestatie. Het gevaar is wel dat een lagere temperatuur van de hersenen kan leiden tot oververhitting op andere plekken in het lichaam. In warmere omgevingen kan een groter koeleffect gewenst zijn en zou meer ijsdrank ingenomen kunnen worden. Het innemen van 1 kg ijsdrank zorgt voor meer koeling dan het innemen van 0,5 kg ijsdrank. Hierbij moet rekening gehouden worden met mogelijke maag-darmklachten. Het is dan ook raadzaam om het drinken van ijsdranken eerst uit te proberen tijdens trainingen.

Siegel en Laursen concluderen dat interne koeling door het innemen van koude dranken of ijsdranken een makkelijke en effectieve manier is om de kerntemperatuur te verlagen bij langdurige inspanning in de hitte. Dit kan zowel door het innemen van koude dranken of ijsdranken voorafgaand aan de inspanning, maar ook tijdens de inspanning.

S. (Susan) Vrijkotte

Bron

  1. Siegel R, Laursen PB (2012) Keeping you cool. Possible mechanisms for enhanced exercise performance in the heat with internal cooling methods. Sports Med., 42: 89-98.