Spring naar content

Hemoglobine-massa is geen bepalende prestatiefactor bij het zwemmen

Hemoglobine verzorgt het transport van zuurstof vanuit de longen via het bloed naar de spieren. De totale hoeveelheid hemoglobine (Hb-massa) in het bloed van een atleet wordt beschouwd als een belangrijk ingrediënt voor de duurprestatie. Een recente studie bij een groep topzwemmers laat echter zien dat zowel de beste zwemmers als degenen die zich hebben gespecialiseerd in de langere afstanden zich niet onderscheiden met een hogere Hb-massa of groter bloedvolume. In tegenstelling tot sporten die op het land worden beoefend, lijkt een goede zwemprestatie daarom minder af te hangen van de hoeveelheid hemoglobine in het bloed.

Wat is al bekend?

  • De hoeveelheid hemoglobine in het bloed bepaalt hoeveel zuurstof een sporter naar de spieren kan transporteren.
  • Het verhogen van de Hb-massa is een belangrijk doel van het trainen op hoogte of in de hitte.

Wat is nieuw?

  • Meer hemoglobine in het bloed van een topzwemmer gaat niet samen met een betere prestatie. 

Het onderzoek vond tussen februari 2019 en februari 2020 plaats. Op meerdere momenten werd de Hb-massa en het totale bloedvolume bij 30 zwemmers (16 vrouwen en 14 mannen) van het Spaanse nationale team gemeten. Afgaande op hun internationale ranking vielen zij onder de categorie wereldklasse, internationaal of nationaal niveau. De atleten waren gespecialiseerd in verschillende afstanden in de zwemsport. Ook deed een aantal geregeld mee aan openwaterwedstrijden. 

Zwemtechniek

Het verschil in niveau tussen de zwemmers vertaalde zich niet in een verschil in hun bloedbeeld. Ook hun specialisatie-afstand maakte niet uit: Hb-massa en bloedvolume verschilden niet tussen openwaterzwemmers en degenen die alleen in het bad uitkwamen, en ook niet tussen 200-, 400- en 1.500-meter zwemmers in de laatste groep. Ook ging de hoogst gemeten Hb-massa van een zwemmer in het seizoen niet gepaard met diens beste prestatie in het zwembad.

De onderzoekers concluderen dat, in vergelijking met duursporten die op land worden beoefend, zwemmers minder lijken te profiteren van een extra hoeveelheid hemoglobine in hun bloed. Andere factoren, zoals zwemtechniek of de snelheid waarmee zuurstof in de spieren afgegeven of gebruikt wordt, spelen waarschijnlijk een belangrijkere rol bij een goede zwemprestatie.

Bron

  1. Mujika I, Millet GP, Zelenkova I & Bourdillon N. Hemoglobin mass and blood volume in swimming: a comparison between highly trained, elite, and world-class swimmers. International Journal of Sports Physiology and Performance, 18 (11): 1357-1361, 2023.