Spring naar content

Herhaalde sprinttraining verbetert sprintprestaties van getrainde sporters

Het uitvoeren van sprinttraining, met sprints van ≤ 10 seconden met ≤ 60 seconden rust verbetert prestaties op verschillende sprint-tests, zoals korte sprints en sprintuithoudingsvermogen. Dit blijkt uit een Britse overzichtsstudie van de resultaten van 13 studies.

Bij de meeste teamsporten zijn de momenten waarop de sporters zich hoog-intensief moeten inspannen ook belangrijke momenten in de wedstrijd. Om goed te kunnen presteren moet zowel de sprintsnelheid als het vermogen om sprints herhaaldelijk uit te voeren zo goed mogelijk zijn. Specifieke sprinttraining met herhaalde sprints is een veelgebruikte methode om deze prestaties te verbeteren. De auteurs hebben daarom uitgezocht hoe groot de effecten van herhaalde sprinttraining zijn.

Herhaalde sprinttraining

In de 13 gebruikte studies studies duurde de sprinttraining 4 tot 12 weken duren en bestaan uit sprintseries van maximaal 10 seconden met maximaal 60 seconden rust per training. Volgens de auteurs namen getrainde sporters deel aan alle studies, er is alleen niet vermeld wat de training status van de sporters was. De deelnemers waren zowel voor als na de trainingsperiode getest met veldtests. Dit leverde 13 studies op waarin is er onderzocht wat het effect van sprinttraining is op “counter movement jumps” (6 studies), 10, 20, en 30 m sprintprestaties (8, 4 en 2 studies respectievelijk), herhaalde sprintprestatie (8 studies) en hoog-intensieve intervalprestatie (2 studies).

Uit de analyses blijkt dat sprinttraining de counter movement jump en de sprintsnelheid op 10, 20 en 30 m verbetert. Daarbij is de verbetering van sprintsnelheid groter (ofwel minder klein) naarmate de sprintafstand toeneemt. Daarnaast blijkt dat sprinttraining de herhaalde sprintsnelheid en hoog-intensieve intervalprestatie verbetert.

Conclusies

Uit deze studie blijkt dat zowel de sprongprestatie, sprintsnelheid, herhaalde sprintsnelheid en hoog-intensief uithoudingsvermogen verbeteren door sprinttraining bij getrainde sporters. De effecten die zijn gevonden zijn echter relatief klein en gaan niet op voor iedere persoon. Toch kan het nuttig zijn om sprinttraining te doen omdat ook kleine verbeteringen bijdragen aan de prestaties van topsporters.

Bron

  1. Taylor J, Macpherson T, Spears I, Weston M (2015) The effects of repeated-sprint training on field-based fitness measures: a meta-analysis of controlled and non-controlled trials. Sports Med., 45(6), 881-891