Spring naar content

Hoe verwachtingen hardlopers langzamer kunnen laten rennen

Wanneer hardlopers vooraf weten dat ze heuvel op gaan, rennen ze in aanloop van deze helling langzamer dan wanneer ze deze helling niet verwachten. Hardlopers passen hun tempo dus aan wanneer ze voorzien dat het zwaarder gaat worden.

Hoe coaches een training en instructie insteken, kan met deze kennis veranderen. Coaches kunnen bijvoorbeeld achterwege laten hoe zwaar een training gaat worden. Een groep Britse onderzoekers laat namelijk zien dat hardlopers zonder verwachtingen een grotere trainingsprikkel hebben, doordat ze zich niet inhouden.

Wat weten we al?

  • Kennis over wedstrijdduur of -afstand beïnvloedt de pacingstrategie en prestatie.

Wat is nieuw?

  • Hardlopers rennen langzamer wanneer ze verwachten dat een wedstrijd zwaarder wordt.

Helling tot 7 procent

In het onderzoek, dat recentelijk is gepubliceerd in het tijdschrift Medicine and Science in Sports and Exercise, moesten hardlopers tweemaal 3000 meter rennen op een loopband; eenmaal wisten ze hierbij dat ze na 2200 meter heuvelop moesten rennen, de andere keer waren ze hiervan niet op de hoogte. In beide gevallen moesten ze de laatste 800 meter rennen op een helling die toenam tot 7 procent.

2,5 procent langzamer

Als de hardlopers wisten van de helling, bleken ze zich hierop voor te bereiden. Zo liepen ze in aanloop naar de helling 2,5 procent langzamer. Toch voelden ze zich even vermoeid en klopte hun hart even snel als wanneer ze geen weet hadden van de helling.

De Britten denken dat dit komt doordat de lopers zich meer richten op hun energieverdeling wanneer ze weten dat ze het zwaar gaan krijgen, terwijl ze zich meer focussen op ontspanning als ze niet weten van de helling. De voordelen van ontspanning zouden zich uiten in een betere loopefficiëntie. Dit verklaart volgens de Britten waarom de hardlopers zich, als ze geen weet hebben van de helling, even vermoeid voelen terwijl ze harder lopen.

Bron

  1. Brick NE, Fitzpatrick BL, Turkington R, Mallett JC (2018) Anticipated Task Difficulty Provokes Pace Conservation and Slower Running Performance. Med. Sci. Sports. Exerc., 51: 734–743