Spring naar content

“Ice slurries” drinken tijdens inspanning in de warmte verbetert duurprestatie

Sporters die tijdens inspanning in de warmte “ice slurries” drinken verbeteren hun duurprestatie in vergelijking met het drinken van een drank van 3 en 29 ºC (verbetering van respectievelijk 3,3 en 6,2%). Hoewel de sporters dat anders ervoeren had het drinken van de “ice slurries” geen effect op de kerntemperatuur.

Het is een vaak terugkerend thema in de sportwereld, sporters die moeten presteren in de warmte. Zo is de kans groot dat de temperatuur tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 behoorlijk oploopt. Sporters kunnen verschillende strategieën hanteren om de prestaties in de warmte te bevorderen. Deze strategieën zijn voornamelijk gebaseerd op pre-coolen: koelen voordat een sporter een prestatie in de hitte moet leveren. Topsport Topics heeft eerder al een factsheet over pre-coolen geschreven. Tran Tron en collega’s hebben nu onderzocht of het drinken van een ijsdrank (“ice slurry”) of koude drank tijdens inspanning in de warmte ook een positief effect heeft op de prestatie.

“Ice slurry”

Tien warmte-geacclimatiseerde wielrenners en triatleten van 41 jaar met een gemiddelde VO2max van 59 ml/kg.min voerden op 3 verschillende dagen een gecombineerde hardloop- en fietstest uit. De test bestond uit een warming-up van 15 minuten waarna de sporters zo snel mogelijk 5 keer afwisselend 4 km fietsten en 1,5 km hardliepen. De omgevingstemperatuur was ongeveer 28 ºC en de luchtvochtigheid was 57%. Tijdens de tests dronken de deelnemers een mentholdrank van 29 ºC of van 3 ºC of een menthol “ice slurry” van 0 ºC. Zij kregen meerdere keren 190 ml van de testdrank te drinken, namelijk tijdens de warming-up en tijdens de keren dat zij moesten hardlopen. De prestatie, de kerntemperatuur en het ervaren gevoel van warmte zijn gemeten.

De sporters presteerden het best als zij “ice slurries” hadden gedronken: zij voltooide de test in gemiddeld 1:11:29 uur. Na het drinken van de koude drank was de prestatie 3,3% slechter (gemiddeld 1:13:56 uur) en na de lauwe drank waren de sporters 6,2% langzamer dan na de “ice slurry” (gemiddeld 1:16:12 uur). De prestatie verschilde niet significant tussen de koude en lauwe drank. De kerntemperatuur liep logischerwijs op gedurende de tests, maar verschilde niet tussen de verschillende dranken (gemiddeld net boven de 38 ºC). De sporters voelde zich minder warm na het drinken van de “ice slurries” en koude drank in vergelijking met de lauwe drank.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dat het drinken van “ice slurrie’s” tijdens inspanning in de warmte een positief effect kan hebben op de duurprestatie. Het is wel verstandig het drinken van “ice slurries” tijdens inspanning eerst in trainingen uit te proberen. De kans bestaat namelijk dat een sporter buikproblemen krijgt na het drinken van “ice slurries”.

Bron

  1. Tran Tron T, Riera F, Rinaldi K, Briki W, Hue O (2015) Ingestion of a cold temperature/menthol beverage increases outdoor exercise performance in a hot, humid environment. PLoS ONE, DOI 10.1371/journal.pone.0123815