Spring naar content

Iedereen aan de ketonen?

Belgische onderzoekers concluderen opnieuw dat ketonen zouden zorgen voor een verbeterde duurprestatie. Duursporters die voor een langere periode ketonen innemen kunnen wellicht meer vermogen leveren. Of dit ook geldt voor topsporters valt nog te bezien. Onderzoek bij deze groep is nog niet uitgevoerd.

Hoewel de studie van de Belgische onderzoeker Hespel en consorten het nieuws haalde vorige week, is het gebruik van ketonen in de sport zeker niet nieuw. In 2015 bleek dat de renners van wielerploeg Sky tijdens de Tour de France ketonen innamen. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren, onder andere door Hespel, meerdere studies geweest naar het effect van ketonen op de duurprestatie en het herstel na inspanning. Het mooie van déze studie is echter dat de proefpersonen meerdere weken ketonen hebben ingenomen en het effect dus over een langere tijd in kaart is gebracht.

Wat is er al bekend?

  • Ketonen kunnen wellicht de duurprestatie en het herstel acuut verbeteren.

Wat is nieuw?

  • Sporters die gedurende meerdere weken ketonen innemen kunnen wellicht meer trainingsarbeid leveren. Dit kan leiden tot een betere tijdritprestatie.

Wat zijn ketonen eigenlijk?

Ketonen zijn een lichaamseigen stof die gezonde mensen kunnen maken uit vetweefsel als de koolhydraatvoorraad uitgeput raakt. Het is eigenlijk een noodoplossing van het lichaam om vitale organen, zoals de hersenen, toch nog te kunnen voorzien van energie als de koolhydraatvoorraad zo goed als op is. Ketonen kunnen ook in de vorm van een drankje worden ingenomen. Onderzoekers hebben het idee dat sporters hun glycogeenvoorraad kunnen sparen door de inname van ketonen, en zo een betere duurprestatie kunnen leveren. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ketonen de spieropbouw stimuleren na inspanning en dus het herstel bevorderen.

In dit onderzoek zijn mannelijke sporters, die normaal gemiddeld vijf uur trainen maar niet fietsen, gedurende drie weken aan een zeer intensief duurtrainingsregime blootgesteld. Zij trainden zes keer per week meestal twee keer per dag en elke week werden de trainingen zwaarder. De helft van de deelnemers kreeg na elke training en voor het slapen gaan een drank met 25 gram ketonen (keton-esters) terwijl de andere helft het moest doen met een placebo.

Een greep uit de resultaten

De groep sporters die ketonen kreeg kon in de derde week van het onderzoek meer arbeid leveren dan de placebogroep. De eerstgenoemde groep nam in die week echter ook meer koolhydraten in. Of de betreffende proefpersonen de toegenomen trainingsarbeid konden leveren omdat ze meer koolhydraten hadden ingenomen of door de ketonendrankjes, is aan de hand van deze studie helaas niet te zeggen.

Of topwielrenners ook meer trainingsarbeid kunnen leveren als zij een ketonendrank drinken is helaas ook niet te zeggen. Aangezien hun lichaam al geoptimaliseerd is voor het leveren van een lange hoogintensieve duurinspanning, zijn de bij recreanten gevonden resultaten niet zomaar te vertalen naar de topsportpraktijk.

De deelnemers moesten ook een tijdrit van een half uur fietsen, maar voordat ze dat deden, moesten ze eerst anderhalf uur flink doorfietsen. De onderzoekers vonden dat de deelnemers die de weken daarvoor de ketonendrank hadden gekregen gedurende de tijdrit van een half uur vijftien procent meer vermogen konden leveren. Dat is natuurlijk een mooie bevinding, maar de deelnemers kregen tijdens de twee uur durende test geen energie binnen. Dat weerspiegelt niet de werkelijkheid. Of het effect nog steeds zo groot is als een sporter ondertussen wel energie binnenkrijgt blijft gissen. Tot slot zijn er ook nog enkele methodologische twijfels, waaronder de kleine en voor de topsport niet representatieve doelgroep.

Nieuwe toverdrank?

Hoewel de tekenen positief zijn, is het nog te vroeg om te spreken van een toverdrank. De gevonden resultaten zijn positief te noemen, maar het is lastig om de bevindingen te duiden en om de vertaalslag naar de topsport te maken.

Mocht je als duursporter overwegen ketonen uit te proberen, wordt het ten zeerste aangeraden een professionele voedingsdeskundige te raadplegen. Er zijn ketonen op de markt die kunnen leiden tot behoorlijke maag- en darmklachten en niet tot een gewenst effect. Een andere belangrijke kanttekening: 75 gram ketonenestersupplement kost 75 euro. Dat betekent dat de kuur die hier is gebruikt al snel 1000 euro kost. Een vrij dure aangelegenheid dus als een sporter dat dag in dag uit wil gaan innemen.

Bron

  1. Poffé C, Ramaekers M, Van Thienen R, Hespel P (2019) Ketone ester supplementation blunts overreaching symptoms during endurance training overload. J. Physiol., In Press DOI: 10.1113/JP277831