Spring naar content

IJshockeyers hebben baat bij plyometrietraining

IJshockeyers die naast hun krachttraining ook plyometrietraining uitvoeren, verbeteren hun korte sprintprestatie op het ijs. De sporters zijn bijna drie procent beter op een 10 meter sprint, terwijl hun prestatie op een 35 meter sprint hierdoor niet verbetert.

IJshockey kenmerkt zich onder andere door het snelle wenden, versnellen en remmen op ijs. Het maakt de sport zeer snel en dynamisch. Vanuit stilstand snel kunnen sprinten is een belangrijke eigenschap om goed te kunnen presteren. Om de sprintprestatie te verbeteren kunnen ijshockeyers weerstandstraining doen op het ijs met behulp van een elastiek.

Een groep Noorse wetenschappers heeft onderzocht of plyometrietraining naast de reguliere krachttraining de sprintprestatie ook kan verbeteren. Deze trainingsvorm kenmerkt zich door het uitvoeren van verschillende sprongvormen, al dan niet tegen weerstand.

Plyometrie verbetert korte sprint

Door plyometrietraining toe te voegen aan het bestaande krachttrainingsprogramma kunnen ijshockeyers hun prestatie op een 10 meter sprint bijna drie procent verbeteren. De sprintprestatie tijdens een 35 meter sprint verbetert echter niet. Dit concludeerden de onderzoekers nadat zij twee groepen met zeer goed getrainde ijshockeyers acht weken verschillend hebben laten trainen. De ene groep deed naast de reguliere krachttraining drie keer per week plyometrische training, terwijl de andere groep naast de reguliere krachttraining driemaal per week rompstabiliteitsoefeningen moest doen. Deze tweede groep fungeerde als controlegroep. Ook zij kregen een extra trainingsvorm aangeboden, zodat beide trainingsgroepen dezelfde trainingsomvang zouden hebben. Dat ijshockeyers, zoals te verwachten is, niet beter gaan sprinten van rompstabiliteitstraining, blijkt uit het feit dat de controlegroep zowel op een 10 meter als 35 meter sprint niet beter gingen presteren.

De onderzoekers wijzen er op dat het achterliggende mechanisme van het positieve effect van plyometrietraining op een korte sprint niet bekend is.

Conclusie

IJshockeyers doen er verstandig aan om plyometrietraining toe te voegen aan hun (kracht)trainingsprogramma als zij hun sprintprestatie over een korte afstand willen verbeteren. Plyometrietraining blijkt niet zinvol om een langere sprint op het ijs te verbeteren.

Bron

  1. Dæhlin TE, Haugen OC, Haugerud S, Hollan I, Raastad T, Rønnestad BR (2016) Combined plyometric and strength training improves ice-hockey players on-ice sprint. Int. J. Sports Physiol. Perform., In Press DOI: 10.1123/ijspp.2016-0262