Spring naar content

Inhaleren van salbutamol zorgt niet voor betere prestaties

In medicijnen tegen astma zitten beta2-agonisten. Deze stofjes zorgen voor verwijding van de luchtwegen en voor het verder open staan van de longblaasjes waardoor makkelijker kan worden geademd. Voor het gebruik van sommige beta2-agonisten moet dispensatie worden aangevraagd bij de WADA.

Voor de beta2-agonist salbutamol geldt dat zonder dispensatie een concentratie tot 1.000 ng/ml in de urine is toegestaan. Wordt een hogere concentratie in de urine gevonden, dan is de sporter strafbaar. Dit komt doordat salbutamol, naast het verwijden van de luchtwegen en het opzetten van de longblaasjes, voor extra spieropbouw kan zorgen. Elers et al. hebben onderzocht of het toedienen van een eenmalige hoge dosis salbutamol leidt tot betere aerobe prestaties en zuurstofopname bij goedgetrainde topsporters.

Negen gezonde duurgetrainde mannen van gemiddeld 27 jaar (4 wielrenners, 4 triatleten en 1 voetballer) met een maximale zuurstofopname van gemiddeld 66 ml/min.kg namen deel. De deelnemers zijn twee keer getest: voor de tests kregen ze de ene keer veertig puffs van 0,2 mg salbutamol en de andere keer calciumtabletten (een placebo). De deelnemers werd verteld dat het verschil tussen geïnhaleerde en ingeslikte salbutamol werd onderzocht. Tussen de tests met salbutamoltoedieningen en calciumtoediening zaten zeven dagen. De deelnemers voerden, 45 minuten na het toedienen van salbutamol of calcium, een maximaaltest op een fiets uit. Na deze test werd 45 minuten pauze gehouden, waarna vijf minuten op 75 procent van het piekvermogen werd gefietst. Deze belasting werd daarna nog twee keer herhaald, steeds met dertig minuten pauze.

De deelnemers die salbutamol toegediend kregen, hadden gemiddeld 2.932 ng/ml salbutamol in hun urine. Dit is ruim meer dan de toegestane hoeveelheid door het WADA. Er zijn geen verschillen gevonden in de prestaties tijdens de maximaaltest en de submaximale testen. De maximale zuurstofopname, het piekvermogen of de lactaatdrempel verschilde niet na toediening van salbutamol of calcium.
Volgens de auteurs laat de studie zien dat het gebruik van salbutamol geen positieve bijdrage levert aan de aerobe prestatie van gezonde goedgetrainde mannen.

Aerobe effecten van het gebruik van salbutamol zijn niet aangetoond. Het gebruik van salbutamol om aerobe prestaties te verbeteren heeft dan ook geen meerwaarde. Wel is aangetoond dat langdurig gebruik van salbutamol voor anabole effecten zorgt. Hoge doseringen salbutamol kunnen leiden tot onder andere beverigheid en hartritmestoornissen. Dat is nadelig voor de prestaties van een sporter en bovendien staat salbutamol op de WADA-lijst.

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

Bron

  1. Elers J, Mørkeberg J, Jansen T, Balhage B, Backer V (2012) High-dose inhaled salbutamol has no acute effects on aerobic capacity or oxygen uptake kinetics in healthy trained men. Scand. J. Med. Sci. Sports, 22: 232-239