Spring naar content

Inname curcumine versnelt kortetermijnherstel na een voetbalwedstrijd

Profvoetballers hebben te maken met een druk wedstrijdschema. Om het herstel tussen wedstrijden te versnellen, kan het zinvol zijn om de ontstekingsreactie in spieren af te zwakken met een voedingssupplement dat rijk is aan polyfenolen. Een recente studie onder jonge Engelse profvoetballers suggereert dat curcumine (een bestanddeel van geelwortel, ook wel kurkuma) een goed supplement is.  

Wat is al bekend?

  • Polyfenolen kunnen de spierschade na inspanning verminderen. 
  • Polyfenolen kunnen het herstel van kracht na intensief sporten bevorderen.  

Wat is nieuw?

  • Curcumine na de wedstrijd zorgt voor een sneller herstel van spierkracht in profvoetballers.

Minder afname in spierkracht

Aan het Engelse onderzoek deden elf mannelijke profvoetballers van het onder-23 team van een Engelse Premier League club mee. Met een tussenpoos van meer dan een week speelden zij twee volledige wedstrijden. Na één van de wedstrijden slikten zij curcumine, na de andere een nepmiddel. Curcumine is een bestanddeel van geelwortel (kurkuma). De voetballers namen hiervan 500 milligram in op drie verschillende momenten: direct na de wedstrijd, 12 uur later en 36 uur later.

Luister de Topsport Topics Podcast over supplementen met Peter Res (voedingskundige TeamNL Performance Nutrition) en Roy Meyer (topjudoka in de gewichtsklasse +100 kilogram).

Sprongtesten die 12, 36 en 60 uur na afloop van de wedstrijd werden uitgevoerd, lieten zien dat de inname van curcumine zorgde voor minder afname in spierkracht dan gebruikelijk.

Ook gaven de voetballers via een visueel analoge schaal aan minder spierpijn te ervaren en via een vragenlijst dat ze zich beter voelden. Een lichtere fysieke belasting kon deze verschillen niet verklaren: gps-metingen lieten zien dat de voetballers in beide wedstrijden een vergelijkbare inspanning leverden. Ook de voedselinname rondom beide wedstrijden was niet anders. 

Alleen voor korte periode

Inname van curcumine in de dagen na een wedstrijd zorgt voor een sneller herstel in jonge voetballers. De auteurs gaan ervan uit dat curcumine, zoals eerder aangetoond voor andere polyfenolen, de ontstekings- en oxidatieve processen die gepaard gaan met spierschade en pijn na intensieve inspanning remt. Dit is niet verder onderzocht in de studie. Het op deze manier bespoedigen van herstel is vooral voor een korte periode nuttig, bijvoorbeeld tijdens een drukke wedstrijdperiode. 

Langdurige inname is niet gewenst omdat antioxidanten de spieradaptatie aan training kunnen hinderen. Ook zijn de effecten van polyfenolen op de duurprestatie nog tegenstrijdig. Overleg met een voedingsspecialist wordt daarom aangeraden; sowieso is het voor sporters van belang om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de normale voeding te halen.

Bron

  1. Abbott W, Hansell EJ, Brett A, Škarabot J, James LJ, Clifford T. Curcumin attenuates delayed-onset muscle soreness and muscle function deficits following a soccer match in male professional soccer players. Int J Sports Physiol Perform. 2023; 18 (4): 347-353.