Spring naar content

Ketonen dragen wellicht bij aan herstel

Ketonen lijken de spieropbouw tijdens het herstel te kunnen stimuleren. Of dat op lange termijn ook voor sterkere spieren zorgt, zal echter nog moeten blijken. Een hersteldrank met ketonen zorgt echter niet voor een snellere aanvulling van de energievoorraden in de spier.

Ketonen hebben op internet ook wel het stempel ‘superbenzine’ gekregen. Wielrenners van de Sky-ploeg zouden sinds 2015 voordeel hebben van dit exclusieve supplement. Maar eigenlijk zijn ketonen helemaal niet zo mysterieus en speciaal als wordt gesuggereerd. Het lichaam produceert deze stof namelijk zelf uit vet wanneer het onvoldoende koolhydraten ter beschikking heeft. Vervolgens dienen de ketonen als brandstof.

Uit een vorig jaar verschenen studie bleek dat het toevoegen van ketonen aan een energiedrank er bij wielrenners inderdaad voor kan zorgen dat ze iets beter kunnen presteren. Om precies te zijn, fietsten ze in een half uur vierhonderd meter verder dan zonder het supplement. Onderzoekers uit België wilden wel eens weten of ketonen ook zouden kunnen helpen bij het herstel.

Voorzichtig positief over ketonen

Uit deze nieuwe studie blijkt dat ketonen ook meerwaarde hebben tijdens het herstel, zij het beperkt. Zo stimuleren ketonen de spieropbouw na inspanning wel, terwijl ze er niet voor zorgen dat de energievoorraden in de spier sneller worden aangevuld. Bij de interpretatie van deze resultaten is wel enige voorzichtigheid geboden, aangezien het de eerste inzichten zijn in de werking van ketonen tijdens het herstel, onderzocht bij slechts zeven mannelijke proefpersonen.

Spierweefsel uit benen halen

De onderzoekers konden de meerwaarde van ketonen tijdens het herstel achterhalen door met een holle naald stukjes spierweefsel uit de benen van hun proefpersonen te halen; een zogenoemd spierbiopt. Deze spierbiopten zijn tijdens de herstelperiode op meerdere momenten afgenomen uit de bovenbeenspier. Vlak daarvoor hadden de proefpersonen deze spieren volledig uitgeput door allerlei oefeningen uit te voeren. Alle proefpersonen deden dit twee keer, met een tussenperiode van drie weken. Eén keer waren aan hun hersteldrank bestaande uit koolhydraten en eiwit, ketonen toegevoegd, de andere keer een placebo.

En nu?

Het is wat voorbarig om direct kilo’s ketonen te bestellen. Over de lange-termijn-effecten valt op basis van deze studie immers niets te zeggen. Dat ketonen processen stimuleren die betrokken zijn bij de spieropbouw, betekent namelijk niet automatisch dat structureel ketonen innemen ook voor een sneller herstel of sterkere spieren zorgt. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Bron

  1. Vandoorne T, de Smet S, Ramaekers M, van Thienen R, de Bock K, Clarke K, Hespel P (2017) Intake of a ketone ester drink during recovery from exercise promotes mTORC1 signalling but not glycogen resynthesis in human muscle. Front. Physiol., 8:310. doi:10.3389/fphys.2017.003