Spring naar content

Kleur kleding heeft geen effect op de sportprestatie

Onderzoekers beweren vaak ten onrechte dat kledingkleur van invloed is op de sportprestatie. Zo stellen Dreiskaemper en collega’s dat rode kleding atleten beter laat presteren. Na zorgvuldig lezen blijft er echter weinig over van hun conclusie.

Soms duikt de vraag op of de kleur van de kleding de prestatie van atleten kan beïnvloeden. Kort geleden verscheen bijvoorbeeld het artikel van Dreiskaemper en collega’s. Zij lieten handballers een niet-bestaande vechtsport beoefenen in rode of blauwe kleding. Uit hun resultaten bleek geen enkel verschil in prestatie tussen de handballers in de rode of blauwe kleding. Een klein verschil in hartfrequentie maakt dat de onderzoekers beweren dat rood de prestatie bevordert, nota bene bij een niet-bestaande sport.

Zij zijn niet de enigen die denken dat kledingkleur, en dan vooral rood, invloed kan hebben op de sportprestatie. Onderzoek in onder meer voetbal [1] laat zien dat sommige in rood geklede teams vaker winnen, en teams in het blauw vaker verliezen dan hun tegenstanders. Andere onderzoekers beweren dat juist de kleur blauw (tegenover wit) bij judo de drager voordeel kan bezorgen [3]. Na bestudering van de meeste van deze studies blijkt echter geen bewijs voor de invloed van de kleur kleding.

Het voordeel voor judoka’s in het blauw was gebaseerd op de manier waarop de kleur is toegewezen tijdens het toernooi [3]. Piatti en collega’s hebben daarnaast met een zeer uitgebreide statistische analyse laten zien dat succesvolle rugbyteams niet dankzij hun shirtkleur winnen [2]. Tot nu toe is er dus geen enkel bewijs gevonden dat kledingkleur invloed heeft op de sportprestatie. Het feit dat succesvolle teams vaak rood dragen is waarschijnlijk toeval: rood was misschien, door de zichtbaarheid op een groen veld, voor voetbalclubs een voor de hand liggende kleur. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige succesvolle teams al decennialang in het rood spelen. Veel meer dan de kleur van het shirt spelen zelfvertrouwen en het groepsgevoel een belangrijke rol. Voor een optimale prestatie moeten atleten dus sportkleding dragen in een kleur waarin zij zich goed voelen. Als dit fuchsiaroze is, zoals bijvoorbeeld het nieuwe uittenue van Ajax, heeft het team zeker niet bij voorbaat al verloren.

Bronnen

  1. Attrill MJ, Gresty KA, (2008) Red shirt colour is associated with long-term team success in English football. J. Sport Psy., 26: 577-82.
  2. Piatti M, Savage DA, Torgler B (2012) The red mist? Red shirts, success and team sports. Sport in Society: Cultures, Commerce, Media, Politics, 15: 1209-1227.
  3. Rowe C, Harris JM, Roberts SC (2005) Sporting contests – seeing red? Putting sportswear in context. Nature, 437, E10.
  4. Dreiskaemper D, Strauss B, Hagemann N, Büsch D (2013) Influence of red jersey color on physical parameters in combat sports. J. Sport Ex. Psy., 35: 44-49