Spring naar content

Koelvest na acclimatisatie zinloos

Triatleten die zich aanpassen aan de warmte door te acclimatiseren, gaan niet nóg sneller fietsen als ze daarnaast ook nog een koelvest aantrekken vlak voor de wedstrijd. Voor een optimale prestatie in de hitte is het dus niet nodig beide koelmethoden toe te passen.

Een sporter kan acclimatiseren door zich al enige tijd voor de wedstrijd in een omgeving te begeven die net zo warm is als de omgeving waarin de wedstrijd plaatsvindt. Hierdoor past het lichaam zich aan de warme omstandigheden aan, onder andere door een hogere zweetproductie.

Tijdens pre-coolen zorgt een sporter ervoor dat zijn of haar huidtemperatuur vlak voor de wedstrijd daalt, bijvoorbeeld door het dragen van een koelvest. Dit resulteert in een minder grote stijging van de zweetproductie, hartfrequentie en kerntemperatuur (de temperatuur binnenin het lichaam), bij dezelfde arbeid.

Waar we al wisten dat zowel acclimatisatie als pre-coolen de prestaties in de hitte verbetert (zie hier en hier), bestudeerde een groep Franse en Australische onderzoekers of toptriatleten nóg sneller fietsen wanneer zij beide koelmethoden combineren. Dit bleek dus niet het geval.

Snel, sneller, snelst

Zoals verwacht, bleek zowel een achtdaagse acclimatisatieperiode, als pre-cooling door het dragen van een koelvest, de prestaties in de hitte te verbeteren. Acclimatisatie alleen zorgde ervoor dat de dertien onderzochte topatleten ruim een minuut minder nodig hadden om een twintig kilometerlange tijdrit af te leggen. Tijdens de tijdrit, die afgelegd werd bij een temperatuur van 35 graden Celsius, steeg de kerntemperatuur na acclimatisatie 0,2 graden minder dan voor acclimatisatie. Ook de zweetproductie steeg.

Alleen pre-coolen zorgde ook voor een snellere tijd ten opzichte van niets doen, maar deze verbetering was twee keer zo klein als de verbetering die te zien was na acclimatisatie. Het koelvest zorgde voor een daling van de huidtemperatuur van gemiddeld 1,5 graden Celsius bij aanvang van de wedstrijd.

Pre-coolen nadat een sporter zich al geacclimatiseerd had zorgde voor eenzelfde daling in huidtemperatuur, maar zorgde er niet voor dat deze sporter nóg sneller finishte dan na acclimatisatie alleen.

Max bereikt?

Waarom geacclimatiseerde sporters geen profijt meer hebben van een koelvest weten de onderzoekers niet. Het zou kunnen zijn dat de maximale aanpassing aan warmte door de acclimatisatie al bereikt is. Ook is het mogelijk dat de snellere en hogere zweetproductie bij geacclimatiseerde sporters de positieve effecten van pre-cooling teniet doet. Een hogere zweetproductie zorgt namelijk ook voor een lagere huidtemperatuur, net zoals een koelvest.

Opvallend was dat de sporters de hitte minder vervelend vonden na het dragen van een koelvest. Dit vonden zij ook als ze geacclimatiseerd waren.

Advies

Duursporters die zich goed willen voorbereiden op een wedstrijd in de hitte kunnen het beste acclimatiseren. Kan dit niet, dan is pre-coolen een goed alternatief. Pre-coolen bovenop een acclimatisatieperiode heeft geen toegevoegde waarde.

Bron

  1. Schmit C, Le Meur Y, Duffield R, Robach P, Oussedik N, Coutts AJ, Hausswirth C. (2017) Heat-acclimatization and pre-cooling: a further boost for endurance performance? Scand. J. Med. Sci. Sports, 27: 55–65.