Spring naar content

Koppen door kinderen verbieden?

Jonge voetballers lopen vaak een hersenschudding op tijdens het koppen. Dit komt meestal niet door de kopbal zelf, maar doordat de kinderen met hun hoofden tegen elkaar botsen. Amerikaanse kinderen jonger dan 10 jaar mogen daarom van de rechter niet meer koppen. In Nederland mag dat nog wel. De Nederlandse voetbalbond KNVB vindt dat kinderen vooral technisch goed moeten leren koppen.

Eerst wat uitleg over een hersenschudding. Hersenen lijken een beetje op walnoten. Net als de walnoten zitten hersenen niet goed vast in hun schil. Dat merk je goed wanneer je een walnoot schudt. Als je hem zachtjes schudt dan blijft de noot binnenin op zijn plaats. Schud je hard genoeg dan botst de noot tegen de schil. Bij de hersenen werkt dit ook zo. Het verschil is alleen dat de hersenen door het botsen kunnen kneuzen en walnoten niet. Zo’n kneuzing heet een hersenschudding.

Hersenschudding jonge voetballers

Jonge voetballers lopen relatief vaak een hersenschudding op, blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse sportarts. Bijna net zo vaak als kinderen die American Football spelen. En dat terwijl American Football-spelers elkaar veel vaker en harder tackelen dan voetballers. Hoe komt het dan toch dat voetballers zo vaak een hersenschudding krijgen?

In eerste instantie bestond het vermoeden dat dit te maken heeft met het koppen van de bal. Voetbal is namelijk de enige sport ter wereld waarbij je de bal moet koppen. Een kopbal is eigenlijk niets anders dan een botsing tussen hoofd en bal. Hoe harder je kopt, hoe harder de botsing. Daarbij spelen het gewicht en de snelheid van de bal evenals hoe hard de bal is opgepompt een rol bij de uiteindelijke impact.

Volgens de sportarts gaat het echter niet fout bij de kopbal zelf maar juist bij mislukte kopballen waarbij voetballers met hun hoofden tegen elkaar botsen. Zo’n botsing heeft namelijk een veel grotere impact dan het koppen van een bal.

Kopverbod

Om deze reden heeft een Amerikaanse rechter besloten dat kinderen onder de 10 jaar niet meer mogen koppen. In Nederland mag het nog wel. De Nederlandse voetbalbond KNVB vindt dat kinderen goed moeten leren koppen, net zoals dat ze moeten leren passen en schieten. Als jonge voetballers niet goed leren koppen is de kans dat zij een hersenschudding oplopen wanneer zij later wel mogen koppen mogelijk zelfs groter. In dat licht kan het verbieden van koppen ook averechts werken. De wereldvoetbalbond FIFA schaart zich in ieder geval ook niet achter de Amerikaanse voetbalfederatie.

Bron

  1. O’Kane JW (2016) Is Heading in youth soccer dangerous play? Phys. Sports Med., 19:1-5 Epub ahead of print