Spring naar content

Koudwaterbad na krachttraining even effectief als actief herstel

Opnieuw blijkt dat in een koudwaterbad gaan zitten na een krachttraining geen meerwaarde heeft als vorm van herstel in vergelijking met een gangbare cooling-down. Zo hebben sporters die in een dergelijk bad plaatsnemen, daarna een even grote ontstekingsreactie in hun spieren als wanneer ze een stukje uitfietsen. Het koude water zorgt ook niet voor een snellere afvoer van afvalstoffen.

Afgelopen zomer konden de atleten die deelnamen aan het Europese kampioenschap atletiek in Amsterdam na hun wedstrijd in een koudwaterbad gaan zitten. Veel sporters deden dit met het idee om hun herstel te bevorderen zodat ze sneller weer op niveau konden presteren. Zo zou het koude water ervoor zorgen dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden uit de spier. Daarnaast zouden sporters na een dergelijk bad minder spierpijn ervaren.

Waar de sporters in het verleden nog genoegen moesten nemen met containers gevuld met koud water, hebben veel sportprogramma’s nu mobiele koudwaterbaden tot hun beschikking. De prijs van deze installaties liegt er niet om. Een opblaasbaar bad inclusief “koel-unit” kost al snel een paar duizend euro, oplopend tot meer dan vijftienduizend euro voor een bad voor meerdere personen.

In het verleden zijn meerdere studies gepubliceerd waaruit bleek dat het koude water inderdaad een positief effect heeft op het herstel. In die studies is de cooling-down in koud water echter vaak vergeleken met een passieve vorm van herstel, bijvoorbeeld direct na de wedstrijd op een stoel gaan zitten.

Meer recente onderzoeksresultaten laten zien dat een koudwaterbad niet beter werkt dan een actieve cooling-down zoals een stukje uitlopen of -fietsen, zoals in de praktijk realistischer is (zie hier). Een groep internationale wetenschappers heeft nu onderzocht of er op spiercelniveau verschillen te vinden zijn in herstel na krachttraining tussen in een koud bad gaan zitten of even uitfietsen.

Spierbiopten

Sporters die na een krachttraining tien minuten lang in een bad met koud water zitten, hebben een even grote ontstekingsreactie in hun spieren als sporters die na de training rustig uitfietsen. Ook de mate van spierschade verschilt niet tussen beide vormen van herstel. Dit geldt zowel direct na de krachttraining als tot twee dagen daarna.

De onderzoekers hebben dit bepaald door negen jonge mannen twee keer dezelfde krachttraining van de kniestrekkers uit te laten voeren. De ene keer namen de mannen vijf minuten na de training tot hun middel plaats in een bad met water van tien graden Celcius. De andere keer fietsten de mannen rustig uit op een hometrainer. Beide vormen van herstel duurden tien minuten.

Direct na de krachttraining en tot 48 uur later, hebben de onderzoekers bloed en stukjes spierweefsel afgenomen. Daarin hebben ze veel parameters gemeten, waaronder de hoeveelheid neutrofiele granulocyten en macrofagen, indicatoren van de ontstekingsreactie in de spieren. Ook hebben ze de concentratie creatinekinase bepaald als indicatie van de spierschade. Tot twee dagen na de krachttraining vonden de onderzoekers op geen van alle onderzochte parameters een verschil tussen een cooling-down in koud water of op de hometrainer.

Tot slot

De resultaten van deze studie laten zien dat onderdompeling in koud water de ontstekingsreactie die in de spier optreedt na een enkele krachttraining niet onderdrukt ten opzichte van rustig uitfietsen. Eerder toonden dezelfde onderzoekers al aan dat regelmatig in een koudwaterbad gaan zitten na krachttraining tot een minder grote toename van de spierkracht leidt (zie factsheet “after cooling”). De huidige onderzoeksresultaten laten zien dat deze slechtere aanpassing niet het gevolg is van een onderdrukte ontstekingsreactie.

In deze studie is niet onderzocht of het koude water het gevoel van spierpijn verminderde, zoals eerder onderzoek heeft aangetoond.

Bron

  1. Peake JM, Roberts LA, Figueiredo VC, Egner I, Krog S, Aas SN, Suzuki K, Markworth JF, Coombes JS, Cameron-Smith D, Raastad T (2016) The effects of cold water immersion and active recovery on inflammation and cell stress responses in human skeletal muscle after resistance exercise. J. Physiol., Epub ahead of print. doi: 10.1113/JP272881.