Koudwaterbaden zorgen niet voor sneller herstel
Na 90 minuten intensief sporten neemt de spierschade toe en de prestatie af. Twaalf minuten in koud water staan zorgt niet voor een sneller herstel dan 12 minuten in warm water staan of 12 minuten wandelen. Geen van de bestudeerde herstelmethodes leidt tot sneller herstel dan de andere methodes. Dit blijkt uit onderzoek van de Engelse wetenschappers uit Portsmouth onder leiding van Jo Corbett.
Nog steeds gebruiken sporters koude baden (ijsbaden) om het herstel te bevorderen na zware inspanning. De gebruikers veronderstellen dat door het nemen van een koud bad de spierschade sneller herstelt en dat zo’n bad ervoor kan zorgen dat de prestatie weer eerder op het oude niveau is. Corbett en collega’s hebben onderzocht of er verschil is tussen 4 verschillende herstelvormen die sporters kunnen gebruiken.
Veertig mannen van ongeveer 20 jaar en met een gemiddelde VO2max van 55 ml/kg.min deden mee aan het onderzoek. Alle deelnemers liepen een uitgebreide shuttle run test. De mannen moesten 6 blokken van 15 minuten hardlopen met 3 minuten pauze na elk blok. Na deze inspanning zijn de deelnemers ingedeeld in 4 groepen van 10 personen. Na het volbrengen van de looptest startten de groepen met de hun toegewezen herstelvorm. De eerste groep wandelde 12 minuten uit op 5 km/u, de tweede groep ging 12 minuten tot aan de navel in water van 12 graden staan, de derde groep ging 12 minuten tot aan de navel in 12 graden koud water zitten en de vierde en laatste groep stond tot aan de navel 12 minuten lang in warm water van 35 graden. De metingen die voor de looptest waren uitgevoerd zijn o.a. op 24, 48 en 72 uur na de looptest herhaald.
De resultaten van de metingen voor de looptest waren voor alle groepen vergelijkbaar. Na de looptest steeg bij alle 4 groepen de creatinekinase in het bloed en gaven de deelnemers van alle 4 groepen aan meer spierpijn te ervaren dan voor de test. Oftewel er was sprake van spierschade. De maximale spierkracht van de kniestrekkers was gemiddeld 11% lager 24 uur na de looptest en deze spierkracht bleef verlaagd tot 3 dagen na de looptest. Er zat echter geen enkel verschil tussen de 4 groepen. Alle gemeten uitkomstmaten waren de vergelijkbaar tussen de 4 groepen op alle gemeten tijdstippen.
Uit het onderzoek van Corbett en collega’s blijkt dat het niet uitmaakt of je in koud water gaat zitten of staan, 12 minuten wandelt of 12 minuten in warm water gaat staan om het herstel te bevorderen. De effecten op herstel zijn hetzelfde. Het is niet duidelijk of deze vormen van herstelbevordering überhaupt positief werken op de snelheid van het herstel, aangezien er geen groep deelnemers was die helemaal niets hebben gedaan na de looptest. Wie in een warm bad wil gaan zitten kan dat rustig doen: een warm bad leidt niet tot een trager herstel dan een koud bad. Wellicht is een warm bad een prettiger optie dan het nemen van een koud bad. De conclusie is in lijn met eerder verschenen samenvattingen geschreven door Topsport Topics.
Bron
- Corbett J, Barwood MJ, Lunt HC, Milner A, Tipton MJ (2012) Water immersion as a recovery aid from intermittent shuttle running exercise. Eur. J. Sport Sci., 12: 509-514