Spring naar content

Krachttraining voorkomt hamstringblessures bij voetballers

Het is een bekend fenomeen in de voetbalwereld: een plotselinge blessure aan de hamstrings bij een speler zonder dat er direct fysiek contact is met een tegenstander. Gevolg, vaak een langdurige absentie en revalidatie.

Vaak ontstaat een hamstringblessure tijdens een excentrische belasting van deze spiergroep. Dat wil zeggen: op het moment dat de hamstrings tegen weerstand worden gestrekt. Deze excentrische belasting is het hoogst tijdens sprinten. Dat betekent dat sprinten een groot risico kan vormen op hamstringblessures. Daarnaast lopen voetballers die eerder een hamstringblessure hebben gehad een groter risico deze later nog eens te krijgen. Het lijkt voor spelers en trainers dus van groot belang hamstringblessures te voorkomen.

In dit onderzoek is onderzocht of specifieke excentrische krachttraining van de hamstrings leidt tot het verkleinen van de kans op hamstringblessures bij professionele en amateurvoetballers. Er werd naar zowel nieuwe als terugkerende blessures gekeken.

Vijftig professionele en amateurclubs hebben meegewerkt aan het onderzoek. Van deze clubs is de helft (481 spelers) de reguliere training, zonder specifieke hamstring-krachtoefeningen, blijven volgen. De andere helft (461 spelers) volgde tien weken lang een excentrische krachttraining voor de hamstrings (Nordic hamstring training). Bij de training zat de speler op zijn knieën waarbij een andere speler de voeten tegenhield. De persoon die de oefening uitvoerde liet zich langzaam naar beneden zakken totdat hij met zijn buik gestrekt op het gras lag. Hij kwam weer in de beginpositie door, met behulp van zijn armen, op zijn knieën te gaan zitten. Alle deelnemers werden een voetbalseizoen gevolgd. Het aantal hamstringblessures werd geteld bij spelers die nog nooit een hamstringblessure hadden opgelopen en ook bij spelers die hier al wel eerder mee te maken hadden gehad.

Bij de spelers die nog niet eerder een hamstringblessure hadden opgelopen en geen krachttraining hadden gevolgd, kwamen acht hamstringblessures op honderd spelersseizoenen voor. Met andere woorden: als honderd spelers een volledig seizoen spelen, treden er acht hamstringblessures op. Drie blessures per honderd spelersseizoenen kwamen voor bij spelers die deze krachttraining wel hadden voltooid.

Bij de spelers die al wel eerder te maken hadden gehad met een hamstringblessure kwamen 46 hamstringblessures op honderd spelersseizoenen voor als zij niet de specifieke krachttraining hadden gevolgd. Bij de groep die deze wel had gevolgd kwamen zeven blessures op de honderd spelersseizoenen voor.

Uit deze resultaten blijkt dat specifieke excentrische krachttraining voor de hamstrings kan bijdragen aan het voorkomen van zowel nieuwe als terugkerende hamstringblessures bij voetballers. Een kanttekening die geplaatst kan worden is dat er gekeken is naar aantal blessures per trainingsseizoen in plaats van blessures per aantal trainingsuren. Dit laatste lijkt een eerlijker beeld te geven, aangezien het seizoen van een amateurvoetballer normaliter uit minder trainingsuren bestaat dan dat van een professional.

Bron

  1. Petersen J, Thorborg H., Bachmann Nielse M., Budtz-Jørgensen E. and Hölmich P. (2011). Preventive effect of eccentric training on acute hamstring injuries in mens’s soccer. Am. J. Sports Med. DOI:10.1177/0363546511419277