Spring naar content

‘Laag-FODMAP-dieet’ voor hardlopers met buikklachten

Ervaren hardlopers met buikklachten kunnen misschien baat hebben bij het ‘laag-FODMAP-dieet’. Zij hebben minder last van bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel en diarree wanneer ze bepaalde typen suikers en vezels, zoals lactose en fructose, in de dagen voor de wedstrijd vermijden.

Buikklachten komen bij topsporters relatief vaak voor. Met name hardlopers kunnen last hebben van buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Deze buikklachten zijn te verminderen door de maag en darmen te trainen. Wanneer dit niet voldoende is, proberen sporters soms of het helpt om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan.

Een relatief nieuw dieet, genaamd ‘laag-FODMAP’, is gebaseerd op het vermijden van bepaalde suikers en vezels, die voor buikklachten kunnen zorgen. Deze ‘FODMAP’s (kort voor ‘Fermenteerbare Oligo-sacchariden, Di-sachariden, Mono-sacchariden en Polyolen’) zitten bijvoorbeeld in melk- en tarweproducten en zoete vruchten, maar ook in uien, knoflook en sommige noten. Of het volgen van het ‘laag-FODMAP-dieet’ ook voor sporters nuttig is, hebben sportwetenschappers uit Australië en Canada uitgezocht.

Hardloop of buikloop?

Het volgen van een ‘laag-FODMAP’-dieet in de dagen voorafgaand aan een wedstrijd kan inderdaad nuttig zijn voor getrainde hardlopers die regelmatig last van hun buik hebben. Negen van de elf getrainde hardlopers in deze studie hadden tijdens de inspanning minder buikklachten als zij ij de zes dagen daarvoor weinig FODMAPs aten, vergeleken met wanneer zij een ‘normale’ hoeveelheid daarvan binnenkregen.

Om de lopers niet onbewust te beïnvloeden werd ze wijsgemaakt dat zij meededen aan een studie naar het effect van het eten van verschillende typen koolhydraten. In plaats daarvan aten zij de ene keer een dieet met slechts 8 gram FODMAPs per dag, en de andere keer 41 gram, vergelijkbaar met de hoeveelheid in hun normale dagelijkse voeding. De beide diëten waren verder hetzelfde, en vergelijkbaar wat betreft het type voedsel (zoals de hoeveelheid eiwitten en vetten) dat de lopers kregen.

De lopers kregen allen zes dagen lang een vooraf bepaald trainingsprogramma inclusief dieet. Op de vierde dag daarvan moesten ze een zeer intensieve intervaltraining doen, met vijf herhalingen van een 1000-meter-loop. Meteen de dag erna liepen ze een gesimuleerde wedstrijd van zeven kilometer. Hoewel het ‘laag-FODMAP-dieet’ hielp tegen buikpijn, is niet te zeggen of dit dieet helpt om sneller te lopen, want dat hebben de onderzoekers niet gemeten.

Let wel

Hoewel de hardlopers in deze studie minder buikklachten hadden als zij FODMAP-rijk voedsel lieten staan, zijn er veel verschillende mogelijk oorzaken van buikpijn tijdens het sporten. Het is belangrijk om na te gaan waar de klachten vandaan komen, alvorens te experimenteren met diëten. Daarnaast is een ‘laag-FODMAP-dieet’ voor langere tijd niet aan te raden, omdat de sporter dan een groot risico loopt op een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen.

Bronnen

  1. Lis DM, Stellingwerff T, Kitic C, Fell JW, Ahuja KD (2017) Low FODMAP: A preliminary strategy to reduce gastrointestinal distress in athletes. Med. Sci. Sports Exerc., Publish Ahead of Print. DOI: 10.1249/MSS.0000000000001419