Spring naar content

Lage energiebeschikbaarheid is veelvoorkomend probleem bij mannelijke wielrenners

Een lage energiebeschikbaarheid, waarbij het energieverbruik groter is dan de energie-inname, heeft zowel fysieke als mentale gevolgen. Zo kan het leiden tot afwijkende hormoonspiegels, een lage botdichtheid en slechtere sportprestaties. Dat dit een veelvoorkomend probleem is onder vrouwelijke sporters was al bekend. Dat ook mannelijke sporters kampen met een lage energiebeschikbaarheid, blijkt nu uit Nieuw-Zeelands onderzoek.

Een lage energiebeschikbaarheid komt regelmatig voor bij mannelijke wielrenners. Dat laten Katherine Schofield en haar collega’s zien met een overzichtsstudie. Een lage energiebeschikbaarheid in combinatie met een onregelmatige menstruatie en verminderde botdichtheid heette eerder de ‘female athlete triad’. Omdat er al langer indicaties zijn dat ook mannen een lage energiebeschikbaarheid en verminderde botdichtheid kunnen hebben, heeft het Internationaal Olympisch Comité die term in 2014 vervangen door RED-S: Relative Energy Deficiency in Sport. 

Wat weten we al?

  • Een lage energiebeschikbaarheid komt regelmatig voor bij vrouwelijke sporters.

Wat is nieuw?

  • Ook bij mannelijke wielrenners is een lage energiebeschikbaarheid een veelvoorkomend probleem.

Risicofactoren 

Het syndroom RED-S ontstaat door een combinatie van intensieve trainingsbelasting, ontoereikende voeding en onvoldoende herstel. In sporten met gewichtsklassen, zoals roeien en vechtsporten, maar ook in duursporten, komt dit regelmatig voor. Bij deze sporten is een laag gewicht essentieel voor de prestatie, waardoor het risico op een lage energiebeschikbaarheid toeneemt. Duursporters lopen extra risico: zij verbruiken veel energie, waardoor het lastig kan zijn om voldoende energie uit voeding te halen.

Gevolgen

Wielrenners met een lage energiebeschikbaarheid hebben soms verlaagde testosteronwaarden en afwijkingen van het hormoon IGF-1. Ook een toename van het stresshormoon cortisol komt regelmatig voor, zo tonen de studieresultaten aan. De energiebeperkte wielrenners hebben vaak een lage botdichtheid, met name in de wervelkolom.

Niet alleen een lage energiebeschikbaarheid lijkt hiervan de oorzaak. Ook een verminderde belasting van de botten – wielrenners zitten veel op de fiets waardoor ze hun botten minder belasten – verhoogt het risico op een lage botdichtheid.

Screenen op RED-S

Een goede screening op sporters die risico lopen op een lage energiebeschikbaarheid of RED-S is noodzakelijk. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Hierdoor kunnen negatieve gevolgen, waaronder verminderde sportprestaties, worden voorkomen. Bij het vermoeden van een lage energiebeschikbaarheid of RED-S is overleg met een voedingsspecialist aan te raden. 

Bron

  1. Schofield KL, Thorpe H, Sims ST. Where are all the men? Low energy availability in male cyclists: A review. Eur. J. Sport. Sci., 2020; 1-12.