Spring naar content

Lang statisch rekken vermindert maximale kracht en explosieve prestatie

Maximale kracht en explosieve prestaties verminderen door kort daarvoor statisch te rekken. Dynamisch rekken van tevoren vermindert deze prestaties niet. Verder blijkt uit de uitgebreide literatuurstudie dat het tot op heden nog onduidelijk is wat de invloed van rekken is op de kans op blessures.

Er zijn verschillende manieren van rekken. De meest gebruikte manieren zijn statisch en dynamisch rekken. Statisch rekken is het oprekken van een spier waarbij de gewrichtshoeken tijdens het rekken niet veranderen. Dynamische rekken is het afwisselend strekken en buigen van bepaalde gewrichten waardoor een spier oprekt en ontspant (ook wel “verend” rekken genoemd). Uit meerdere studies blijkt dat lang statisch rekken direct voor de inspanning leidt tot een vermindering van de maximale kracht, het vermogen en de explosieve prestaties in de minuten daarna (zie factsheet “rekken”). Behm en collega’s hebben aan de hand van een literatuurstudie van de beschikbare literatuur uitgezocht wat de invloed van verschillende manieren van rekken is op de maximale kracht en explosieve prestatie, de bewegingsuitslag (“range of motion”) en de kans op blessures.

Statisch rekken

Uit de analyses blijkt dat statisch rekken korter dan 60 seconden geen effect heeft op explosieve prestaties vlak erna (springen, gooien, sprinten), maar wel op de maximale kracht. De maximale kracht vermindert met gemiddeld 2,8% wanneer iemand korter dan 60 seconden rekt. De spieren 60 seconden of langer rekken heeft een kleine negatieve invloed op explosieve prestaties (gemiddeld -1,1%). Ook voor maximale kracht geldt dat 60 seconden of langer rekken nadelig is (gemiddeld -5,1%).

Dynamisch rekken

Uit 48 studies, waarvan 80 metingen zijn samengevoegd, blijkt dat de maximale kracht en explosieve prestaties een klein beetje zouden kunnen verbeteren na dynamisch rekken (gemiddeld 1.3%). Het bewijs hiervoor is echter niet sluitend omdat zeker de helft van de metingen geen positief effect laten zien. Daarnaast blijkt uit 34 metingen die zijn samengevoegd dat dynamisch rekken de sprongprestaties met gemiddeld 2,1% verbetert en de sprintprestaties met gemiddeld 1,4%.

Bewegingsuitslag en blessures

De auteurs concluderen dat er geen verschillen zijn tussen vooruitgang in bewegingsuitslag na de verschillende manieren van rekken. Het is wel duidelijk dat alle drie de manieren effectief zijn voor het vergroten van de bewegingsuitslag. Er zijn echter tot op heden geen studies gevonden die op een betrouwbare manier hebben onderzocht of het rekken voorafgaand aan inspanning van invloed is op de kans op blessures. Daardoor is hierover ook nog geen conclusie te trekken.

Conclusies

Zoals beschreven in het factsheet, blijkt ook uit deze overzichtsstudie dat langer dan 60 seconden statisch rekken een negatief effect heeft op de maximale kracht en de explosieve prestatie. Het is dan ook af te raden direct voor deze prestaties statisch te rekken, en zeker niet langer dan 60 seconden. Als een sporter toch graag de spieren wil rekken tijdens een warming-up, of de beweginsuitslag wil vergroten is dynamisch rekken een betere optie.

Bron

  1. Behm DG, Blazevich AJ, Kay AD, McHugh M (2016) Acute effects of muscle stretching on physical performance, range of motion, and injury incidence in healthy active individuals: a systematic review. Appl. Phys. Nutr. Metab., 41, 1-11